Ακτιβιστές της Μιανμάρ και 16 φερόμενα θύματα κακοποίησης κατέθεσαν ποινική μήνυση στη Γερμανία, κατηγορώντας ανώτατους στρατηγούς για υποκίνηση γενοκτονίας κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια και άλλες φρικαλεότητες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από δύο χρόνια.
Αυτή η καταγγελία είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά διεθνών νομικών πρωτοβουλιών για να καταστεί ο στρατός της Μιανμάρ υπόλογος για εικαζόμενες θηριωδίες κατά της μειονότητας Ροχίνγκια της χώρας, των υποστηρικτών της δημοκρατίας, καθώς και των πολιτών που αντιτίθενται στη χούντα.
Η Fortify Rights, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζει την καταγγελία, είπε ότι η Γερμανία επιλέχθηκε λόγω της αναγνώρισης της αρχής της «καθολικής δικαιοδοσίας», η οποία υποστηρίζει ότι ένα εθνικό δικαστήριο μπορεί να δικάσει άτομα που κατηγορούνται για σοβαρά διεθνή εγκλήματα.
«Η καταγγελία παρέχει νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο στρατός της Μιανμάρ σκότωνε συστηματικά, βίασε, βασάνιζε, φυλάκιζε, εξαφάνιζε, καταδίωκε και διέπραξε και μια σειρά από άλλες πράξεις που ισοδυναμούν με γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Μάθιου Σμπι, διευθύνων σύμβουλος και συν. -ιδρυτής της Fortify Rights, σε συνέντευξη Τύπου στην Μπανγκόκ.
Εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ δεν απάντησε στο αίτημα των ειδησεογραφικών μέσων να σχολιάσει την καταγγελία που κατατέθηκε στη Γερμανία. Ο στρατός έχει στο παρελθόν αρνηθεί παραβιάσεις δικαιωμάτων.
Η Fortify Rights ελπίζει οι γερμανικές αρχές να δεχθούν την καταγγελία και να ξεκινήσουν έρευνα.
Οι 16 μεμονωμένοι καταγγέλλοντες στην κατάθεση της Μιανμάρ περιλαμβάνουν μέλη των Ροχίνγκια και άλλους που επέζησαν ή έγιναν μάρτυρες εγκλημάτων στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα, ανέφερε η Fortify Rights.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης άκουσε ισχυρισμούς ότι η Μιανμάρ διέπραξε γενοκτονία σε υπόθεση που άσκησε η Γκάμπια αφού εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια κατέφυγαν στο Μπαγκλαντές για να γλιτώσουν από μια στρατιωτική επίθεση της Μιανμάρ που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017.
Πέρυσι, μια άλλη ομάδα της κοινωνίας των πολιτών, το Myanmar Accountability Project, δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα αφού κατέθεσαν υπόθεση εναντίον μελών της χούντας της Μιανμάρ για φερόμενες θηριωδίες μετά το πραξικόπημα.
Στην περίπτωση των Ροχίνγκια, οι αρχές της Μιανμάρ είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούσαν νόμιμες επιχειρήσεις εναντίον μαχητών που επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων.
Η χούντα αρνείται επίσης ότι ο στρατός έχει διαπράξει φρικαλεότητες μετά το πραξικόπημα, αμφισβητώντας τους αριθμούς θυμάτων που δόθηκαν από ακτιβιστές ενώ αποκαλεί τους αντιπάλους της «τρομοκράτες».
Ο Ακίλα Ραντακρίσναν, πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Δικαιοσύνης που εδρεύει στις ΗΠΑ, χαιρέτισε την κατάθεση της καταγγελίας στη Γερμανία, λέγοντας ότι, μαζί με άλλες διαδικασίες λογοδοσίας, θα μπορούσε να βοηθήσει «να ξεπεραστεί η πλήρης ατιμωρησία που έχει επιβληθεί στον στρατό για πάρα πολύ καιρό».