ΑΘΗΝΑ
23:58
|
10.05.2024
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε το αυξημένο και ενεργό ενδιαφέρον της Ελλάδας στη Νότια Αφρική στη συνάντηση που είχε με την Νοτιοαφρικανή ομόλογό του, Ναλέντι Πάντορ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την Νοτιοαφρικανή ομόλογό του, Ναλέντι Πάντορ, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο επιλογής της Ελλάδας να συσφίξει τις σχέσεις με αφρικανικές χώρες μετά από δεκαετίες παραμέλησης τους.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Δένδιας, τόνισε το αυξημένο και ενεργό ενδιαφέρον της Ελλάδας στη Νότια Αφρική, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Αφρική είναι ένας από τους έξι πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής και θα θέλαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Νότια Αφρική, μια από τις σημαντικότερες χώρες της ηπείρου».

Αναφέρθηκε στον «πολύ σημαντικό ρόλο» της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας (SADC) και της Αφρικανικής Ένωσης (Α.Ε.)και θα έχετε επίσης την προεδρία των BRICS» (του διεθνούς πολιτικού οργανισμού των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών), ανέφερε.

Υπογράμμισε δε πως οι σχέσεις των χωρών «βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», ενώ υπενθύμισε πως η Νότια Αφρική έχει προσυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η επίσκεψη Δένδια στο ελληνικό σχολείο Saheti

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο που ίδρυσε στη Νότια Αφρική ο αποβιώσας Γιώργος Μπίζος, δικηγόρος του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα.

Κατά την επίσκεψή του στο ελληνικό σχολείο SAHETI στο Γιοχάνεσμπουργκ, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, Δαμασκηνού, ο Νίκος Δένδιας, τόνισε πως το ελληνικό σχολείο Saheti  είναι γνωστό παγκοσμίως ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα . Εξέφρασε την συγκίνησή του διαπιστώνοντας πως τα παιδιά φορούσαν περήφανα ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές μεταξύ αυτών και της ιδιαίτερης πατρίδας του υπουργού Εξωτερικών, την Κέρκυρα.

Εικόνα

«Το σχολείο σας έχει αποδείξει στην πράξη το υψηλό του επίπεδο, τα προσόντα που προσφέρει στους αποφοίτους του. Είναι εντυπωσιακές οι συνεχείς επιτυχίες στις εξετάσεις ελληνομάθειας. Ακόμη πιο εντυπωσιακές όταν προέρχονται από σπουδαία παιδιά που δεν έχουν ελληνικές ρίζες», σημείωσε, ενώ πληροφορήθηκε με χαρά ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν εξαιρετικές επιδόσεις στις τελικές εξετάσεις «matric» του Λυκείου.

Εικόνα

«Συμμερίζομαι το όραμα των ιδρυτών του SAHETI, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ανοιχτό σε όλους. Εφαρμογή, έτσι, της ιδέας των Αρχαίων Ελλήνων προγόνων μας» ανέφερε και προσέθεσε:

«Είναι χρέος μας να συμβάλλουμε και εμείς, με όποιον τρόπο μπορούμε, στη διευκόλυνση όσων παιδιών θα ήθελαν να φοιτήσουν σε αυτό το σπουδαίο σχολείο και που δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν». Γι’ αυτό θα συνεισφέρουμε σήμερα, ως ελληνικό κράτος, στο πρόγραμμα υποτροφιών ”Γεώργιος Μπίζος”, για να δοθεί η ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους μαθητές με υψηλές φιλοδοξίες και δυνατότητες να φοιτήσουν εδώ πέρα, στο εξαιρετικό σας σχολείο».

Η Σχολή Σαχέτι (SAHETI School – South African Hellenic Educational and Technical Institute), στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, είναι ένα ενιαίο σχολείο που συμπεριλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 1973 από την ελληνική παροικία με επικεφαλής τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα. Ήδη από εκείνη την δεκαετία, που το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του το Σαχέτι, είχε ανοιχτό τις πόρτες του σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Μονή της Χώρας: Πλήθος κόσμου στην πρώτη προσευχή μετά την μετατροπή σε τζαμί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα