ΑΘΗΝΑ
11:23
|
29.01.2023
Η Τουρκία περιπλέκει το σύνθετο παζάρι με Σουηδία και Φινλανδία ανακοινώνοντας επ' αόριστον αναβολή των διαπραγματεύσεων για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φρένο στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και ενδεχομένως και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δείχνει να βάζει η Τουρκία μετά και από την απόφαση για επ’αόριστον αναβολή των τριμερών συναντήσεων μεταξύ Στοκχόλμης, Ελσίνκι και Άγκυρας, αυξάνοντας τη δυσκολία στα σκληρά παζάρια που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Αφορμή έδωσε το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις τουρκο-σουηδικές σχέσεις έπειτα και από την κίνηση του Δανού ακροδεξιού πολιτικού Ράζμους Πάλουνταν αρχηγού του κόμματος «Hard Course», το περασμένο Σάββατο, να κάψει αντίγραφο του κορανίου.

Σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή στο RIA Novosti η απόφαση για επ΄αόριστον αναβολή των διαπραγματεύσεων ελήφθη κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας. Η πληροφορία δίνεται ένα 24ωρο μετά από τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Σουηδία δεν θα πρέπει πλέον να υπολογίζει στην υποστήριξη της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός επιμένει…

Παρά τη σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, ο Σουηδός Συντηρητικός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε αργότερα σήμερα πως η χώρα του επιθυμεί τη συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία θεωρώντας πως «δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς με τη Φινλανδία να γίνουμε γρήγορα μέλη το ΝΑΤΟ».

«Θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία», τόνισε επικρίνοντας τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα και απευθύνοντας έκκληση για «ηρεμία» απέναντι σε μια «σοβαρή» κατάσταση.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρο 5.

Το θέμα είναι τι ανταλλάγματα είναι διατεθειμένος να δώσει ο Κρίστερσον στον Ερντογάν τη δεδομένη περίοδο…

Παρά την περί του αντιθέτου δήλωση της Φινλανδής πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκκα Χααβίστο, εξέφρασε την ελπίδα πως η χώρα του θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με την Σουηδία αλλά εάν αναγκαστεί τότε θα πρέπει να ενταχθεί μόνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ο πρώην στρατηγός Πετρ Πάβελ κέρδισε τις εκλογές στην Τσεχία

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Το «κρυφό χέρι» της Βρετανίας στο πραξικόπημα του ’64 στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα