ΑΘΗΝΑ
07:55
|
20.04.2024
Οι εργαζόμενοι της Amazon απεργούν στη Βρετανία, μια κίνηση που σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη συνδικαλιστική δράση στη χώρα για τον τεχνολογικό κολοσσό των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εργαζόμενοι της Amazon (AMZN.O) σε μια αποθήκη στην κεντρική Αγγλία προχωρούν σε απεργία σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, μετά από πολύμηνη διαμάχη με την εργοδοσία για την αύξηση των αποδοχών τους. Είναι η πρώτη και ιστορική συνδικαλιστική δράση εργαζομένων στα υποκαταστήματα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στη Βρετανία.

Περίπου 300 εργαζόμενοι στο Κόβεντρι αναμένεται να συμμετάσχουν στη βιομηχανική δράση, σύμφωνα με το συνδικάτο GMB. Η 24ωρη απεργία ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (σσ: 00:01) με τη συγκέντρωση να πραγματοποιείται έξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Κόβεντρι. Το σωματείο GMB Union, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους, δήλωσε ότι αναμένει εκατοντάδες υπαλλήλους να προσέλθουν στην διαδήλωση.

Η Amazon αύξησε την αρχική αμοιβή κατά 50 πένες στον κατώτατο μισθό της εταιρείας ο οποίος μέχρι πέρυσι κυμαίνονταν μεταξύ 10,50 και 11,45 λίρες (11,87 και 12,95 ευρώ αντίστοιχα) την ώρα. Ο κατώτατος μισθός της χώρας, που σήμερα είναι 9,50 λίρες την ώρα, πρόκειται να αυξηθεί στις 10,42 τον Απρίλιο.

Τέτοιο απεργιακό κύμα, σε μαζικότητα και αγωνιστικότητα, είχε να βιώσει η Βρετανία από τα χρόνια της ηγεσίας της Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 1980. Εργατικό προσωπικό σε κρίσιμους τομείς, όπως νοσηλευτές και εργαζόμενους σε ασθενοφόρα, σιδηροδρομικούς σταθμούς μέχρι και δικηγόρους διοργανώνει μαζικές απεργίες διεκδικώντας καλύτερες απολαβές για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Η Αμάντα Γκίρινγκ, εκπρόσωπος του σωματείου GMB, προέτρεψε την Amazon να δώσει στους εργαζόμενους «μια σωστή αύξηση μισθών», υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι σε μία από τις πιο μεγάλες εταιρείες του κόσμου δεν θα έπρεπε να καταφεύγουν στο μέσο της απεργίας για να «διεκδικήσουν έναν αξιοπρεπή μισθό».

Η Amazon, η οποία απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους στις 30 αποθήκες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε τότε απαντήσει λέγοντας ότι η αμοιβή της ήταν ανταγωνιστική.

Ο Ντάρεν Γουέστγουντ, εργαζόμενος στην Amazon για τρεισήμισι χρόνια, είπε στο Reuters ότι η τελευταία αύξηση των μισθών δεν ήταν αρκετή, καθώς δεν καλύπτει τις ανάγκες από τον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό. «Κανείς από εμάς δεν θέλει να απεργήσει. Θα προτιμούσαμε όλοι να είμαστε μέσα στη ζεστασιά παρά να πίνουμε τσάι εδώ έξω στο κρύο, αλλά έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο τώρα που το κόστος ζωής έχει τρελαθεί», είπε πριν προχωρήσει στην απεργιακή κινητοποίηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα