ΑΘΗΝΑ
00:24
|
27.04.2024
33 χώρες της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) υπέγραψαν τη «Διακήρυξη του Μπουένος Άιρες» δεσμευόμενες να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χθες, 33 χώρες της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) υπέγραψαν τη «Διακήρυξη του Μπουένος Άιρες», μέσω της οποίας δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν την ολοκλήρωση, τη δράση για το κλίμα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την πολυμέρεια.

Η συμφωνία των 111 σημείων υπογραμμίζει τη σημασία της εδραίωσης της Λατινικής Αμερικής ως ζώνης ειρήνης, της προώθησης της επισιτιστικής ασφάλειας και της εμβάθυνσης της συνεργασίας στον τομέα της υγείας.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών, Ραλφ Γκονσάλβες, τόνισε τις προσπάθειες που κατέβαλαν η Αργεντινή και το Μεξικό για την ενίσχυση της CELAC το 2022.

«Θα εργαστούμε για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ευημερία και την ασφάλεια για όλους», είπε κατά την παραλαβή της προσωρινής προεδρίας της CELAC.

Η Διακήρυξη του Μπουένος Άιρες επισημαίνει επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον πολιτικό διάλογο της CELAC με εξωπεριφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κίνας, της Ινδίας, της Αφρικανικής Ένωσης και της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Εκτός από το αίτημα για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας και της Βενεζουέλας, οι χώρες CELAC εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας υπό την ηγεσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της πολιτικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, σημειώνεται ότι η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Αργεντινής, Πατρίσια Μπούλριχ, πρόεδρος του κόμματος Propuesta Republicana (PRO), πλειοψηφικός εταίρος στη συμμαχία Μαζί για την Αλλαγή (Juntos por el Cambio – JxC) την Κυριακή υπέβαλε αίτημα στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών (DEA) να συλλάβει τον Μαδούρο, μόλις προσγειωθεί στο Μπουένος Άιρες για τη σύνοδο.

“Human Rights have no ideology; and not because you are a left-wing dictator, can you not respect them,” Bullrich said
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν ιδεολογία και επειδή είστε αριστερός δικτάτορας, δεν μπορείτε να τα σεβαστείτε», είπε η Μπούλριχ.

Τέλος, η δήλωση του Μπουένος Άιρες επιβεβαίωσε επίσης τα νόμιμα δικαιώματα της Αργεντινής στις Μαλβίνες νήσους (νησιά Φώκλαντ), οι οποίες επί του παρόντος κατέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνάντηση Λούλα και Ντίαζ-Κανέλ

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, νωρίτερα χθες, συναντήθηκαν και συζήτησαν οι Πρόεδροι Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ (Κούβα) και Λούλα Ντα Σίλβα (Βραζιλία).

«Σε αυτή τη στοργική συνάντηση, διατυπώσαμε ξανά τη χαρά μας για την επιστροφή της Βραζιλίας στη CELAC και μοιραστήκαμε τη βούληση να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας», έγραψε στο Twitter ο Ντίαζ-Κανέλ.

«Είμαι περήφανος που συμμετείχα σε αυτό το φόρουμ, μέρος του οποίου είναι και οι Κουβανοί. Ελπίζω να τελειώσει επιτέλους ο 60ετής αποκλεισμός των ΗΠΑ κατά της Κούβας, ώστε αυτή η χώρα της Καραϊβικής να επιστρέψει σε μια κανονική αναπτυξιακή διαδικασία», δήλωσε ο Λούλα ντα Σίλβα.

«Η Ουάσιγκτον επιμένει στις προσπάθειές της να μας διχάσει, να μας στιγματίσει και να μας υποτάξει στα συμφέροντά της, σχεδόν 200 χρόνια μετά τη διάδοση του Δόγματος Μονρόε», είπε ο Ντίαζ-Κανέλ.

«Είναι επείγον να συνεργαστούμε πιο στενά και να προβάλουμε ένα στρατηγικό όραμα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ολοκλήρωση της CELAC, που θα μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε από κοινού και ανεξάρτητα από τα συμφέροντα των ΗΠΑ», επέμεινε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα