ΑΘΗΝΑ
21:32
|
16.09.2024
Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ήδη στενών σχέσεων Καΐρου-Νέου Δελχί, σε στρατηγικές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις βάσεις για αναβάθμιση των σχέσεων Αιγύπτου-Ινδίας σε στρατηγικές φαίνεται πως βάζει η τριήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Ινδία.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, τόνισε πως οι ολοκληρωμένες δυνατότητες Αιγύπτου και Ινδίας μπορούν να οδηγήσουν σε ένα «συμπαγές σύστημα απέναντι σε κοινές προκλήσεις και τις διαφαινόμενες διεθνείς κρίσεις ειδικά εκείνες στους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων».

Είναι η πρώτη φορά που ένας Αιγύπτιος Πρόεδρος προσκαλείται στην Ινδία σε περίοδο εθνικής επετείου όπως είναι η αυριανή,  «Ημέρα της Δημοκρατίας» κατά την οποία γιορτάζει όλος ο ινδικός λαός ως εθνική επέτειο έναρξης ισχύος του πρώτου συντάγματος της Ινδίας ως ανεξάρτητης χώρας, στις 26 Ιανουαρίου 1950.

Ο Σίσι που ολοκληρώνει αύριο την επίσημη επίσκεψη, ευχαρίστησε σήμερα τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για την επίσημη πρόσκληση και την θερμή φιλοξενία του τονίζοντας πως αντανακλά τις σθεναρές διμερείς σχέσεις που φέτος κλείνουν 75 χρόνια ιστορίας. Συνεχάρη το λαό και την ηγεσία της Ινδίας για την εθνική επέτειο, ευχόμενος «ευημερία, ασφάλεια, ειρήνη, πρόοδο, ανάπτυξη». Πρόσθεσε πως η κοινή συνεργασία των δύο χωρών θα συμβάλει στο «ξερίζωμα της βίας που απειλεί όλο τον κόσμο και όχι μόνο την Αίγυπτο και την Ινδία».

Ο Ινδός πρωθυπουργός από την πλευρά του χαιρέτισε την επίσκεψη του Αιγύπτιου ηγέτη στο Νέο Δελχί χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική» και «αφορμή μέγιστης ευτυχίας για όλους τους Ινδούς» συγχαίροντας τον για την «σοφή και επιτυχή» διακυβέρνηση της Αιγύπτου εκτιμώντας πως έγινε «πιο ισχυρή τα τελευταία χρόνια».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου Σίσι στο Νέο Δελχί υπογράφηκαν τουλάχιστον πέντε συμφωνίες στους τομείς της πολιτικής, ασφάλειας, οικονομίας, εμπορίου, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας. Υπογράφηκε επίσης μνημόνιο αύξησης της συνεργασίας μεταξύ αμυντικών βιομηχανιών Αιγύπτου και Ινδίας.

Πριν λίγες μέρες ο Ινδός πρέσβης στο Κάιρο, Ατζίτ Γκούπτε, δήλωσε πως το διμερές εμπόδιο αυξήθηκε κατά 75% μεταξύ 2021-2022 καταγράφοντας συνολικά όγκο εμπορικών συναλλαγών ύψους άνω των 7,26 δις δολαρίων. Ο ίδιος ανέφερε πως στην Αίγυπτο δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 50 ινδικές εταιρίες που δίνουν θέσεις δουλειάς σε πάνω από 38.000 Αιγύπτιους κάνοντας επενδύσεις 3,2 δις. δολαρίων σε τομείς όπως η χημική βιομηχανία, η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία, η λιανική, η αγροτική παραγωγή, κ.α.

Η προηγούμενη επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Ινδία είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2016.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μηνύματα του νέου Προέδρου του Ιράν υπέρ των γυναικών

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα