ΑΘΗΝΑ
04:58
|
03.05.2024
Αφού άφησαν καλά-καλά ανεξέλεγκτη την Google για χρόνια, (μεταξύ άλλων) και στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης, τώρα οι ΗΠΑ την κατηγορούν πως είναι μονοπώλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δεύτερη αγωγή κατά του τεχνολογικού κολοσσού του Διαδικτύου, Google, κατέθεσε στις 24 Ιανουαρίου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις οκτώ πολιτειών (μεταξύ των οποίων και η Καλιφόρνια) κατηγορώντας τήν ότι έχει καταχραστεί την κυριαρχία της στο χώρο της ψηφιακής διαφήμισης ανεβάζοντας τα κόστη για τους πελάτες αυτής της υπηρεσίας, επιβραδύνοντας και παρεμποδίζοντας την καινοτομία και τον υγιή ανταγωνισμό.

Την εγκαλούν επίσης πως με τις μονοπωλιακές δραστηριότητες που ασκεί έχει κάνει πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και εκδότες.

The Justice Department's Antitrust Lawsuit Against Google Isn't Enough to  Stop the Abuses of Big Tech

Η νομική εκπροσώπηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξε πως η Google θα πρέπει να αναγκαστεί να πουλήσει το τμήμα διαχείρισης ηλεκτρονικής διαφήμισης που της προσφέρει το 80% των εσόδων.

O Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μέρικ Μπράιαν Γκάρλαντ, αναφερόμενος στην προσφυγή κατά του τεχνολογικού μονοπωλίου τόνισε:

«Επί 15 χρόνια η Google χάραξε μία πορεία αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς που της επέτρεψε να δράσει ανασταλτικά στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών τεχνολογιών».

Στην αγωγή της κυβέρνησης ο τεχνολογικός κολοσσός κατηγορείται πως χρησιμοποίησε «αντι-ανταγωνιστικά, παράνομα μέσα για να εξαλείψει ή να περιορίσει δραστικά οιαδήποτε απειλή στην κυριαρχία της στον τομέα των τεχνολογιών ψηφιακής διαφήμισης».

Βεβαίως, η κίνηση του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και αφού πρώτα το θεριό που λέγεται Google αναπτύχθηκε σχεδόν «υπερφυσικά», καταπνίγοντας για χρόνια τεχνολογικές καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης, αποκτώντας προνομιακή και κυρίαρχη θέση παγκοσμίως.

Η προηγούμενη αγωγή των ομοσπονδιακών αρχών κατά της Google είχε κατατεθεί το 2020 και επικεντρωνόταν στο μονοπώλιο της εταιρείας στο εργαλείο αναζήτησης. Το δικαστήριο για τη συγκεκριμένη αγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα