ΑΘΗΝΑ
18:39
|
03.05.2024
Ο ηγέτης των Εργατικών, Κρις Χίπκινς, διαδέχεται την Τζασίντα Άρντερν  που παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι «δεν έχει άλλες δυνάμεις» για να ηγηθεί της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης των Εργατικών Κρις Χίπκινς ορκίστηκε, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας σε επίσημη τελετή την Τετάρτη, μετά την παραίτηση της απερχόμενης πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν την περασμένη εβδομάδα.

Το Εργατικό Κόμμα εξέλεξε τον 44χρονο πρώην υπουργό Αντιμετώπισης της COVID-19 και Αστυνομίας Χίπκινς, για να ηγηθεί του κόμματος και της χώρας την Κυριακή. 

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Κοινοβουλίου καθώς η Άρντερν έφευγε από την αίθουσα για τελευταία φορά, αγκαλιάζοντας κάθε μέλος του κοινοβουλίου, με πολλούς να φαίνονται εμφανώς συγκινημένοι.

Στη συνέχεια μετέβη στο Κυβερνητικό Μέγαρο, όπου υπέβαλε την παραίτησή της στον εκπρόσωπο του Βασιλιά Καρόλου στη Νέα Ζηλανδία, τη γενική κυβερνήτη Σίντι Κίρο.

Ο Χίπκινς και η και η νέα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Κάρμελ Σεπουλόνι – το πρώτο πρόσωπο με καταγωγή από τα νησιά του Ειρηνικού που αναλαμβάνει το αξίωμα – ορκίστηκαν στη συνέχεια, σε μια τελετή διάρκειας λίγων λεπτών.

Γνωστός ως “Chippy”, ο Χίπκινς είναι πολύ γνωστός στους Νεοζηλανδούς για την ικανότητά του στην αντιμετώπιση του COVID-19, αν και αναγνώρισε ορισμένα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και δυσκολεύτηκε να διατηρήσει την έδρα του στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Μια δημοσκόπηση του 1News-Kantar που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο έδειξε ότι η υποστήριξη των Εργατικών μειώθηκε στο 33% από 40% στις αρχές του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι οι Εργατικοί δεν θα μπορούσαν σήμερα να σχηματίσουν κυβερνητική πλειοψηφία ακόμη και με τον παραδοσιακό εταίρο του συνασπισμού το Κόμμα των Πρασίνων που αγγίζει το 9%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα