Η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, που συνδαυλίστηκε από την κρίση που ξέσπασε γύρω από την ΑΔΑΕ και την πρόταση του επικεφαλής της Χρήστου Ράμμου να ζητήσει σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στη Βουλή, παρά την απουσία του πρωθυπουργού ο οποίος επισκέπτεται την Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες μίλησε για ρυπαρό εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αναμένεται να κάνει βαρυσήμαντη παρέμβαση για το ζήτημα, σήμερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την Υγεία με πολλούς να εκτιμούν πως δεν είναι απίθανο να καταθέσει ακόμα και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κάλεσε ήδη από χθες – μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου – τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης», έδωσε ραντεβού για σήμερα στο Κοινοβούλιο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα μιλήσει με στοιχεία και θα δώσει τα ονόματα όσων η παρακολούθηση από την ΕΥΠ επιβεβαιώθηκε μετά από τους ελέγχους που διενήργησε η ΑΔΑΕ.
Γεραπετρίτης: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής
Στην πολιτική αντιπαράθεση που κορυφώνεται μετά την έκθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου για τις παρακολουθήσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι στην περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής σήμερα στη Βουλή, είναι «καλοδεχούμενη» και η κυβέρνηση θα «ευγνωμονεί» τον κ. Τσίπρα, καθώς όπως είπε θα δοθεί ευκαιρία να «συζητήσουμε για τις δύο κυβερνητικές θητείες» της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά το ζήτημα των παρακολουθήσεων ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την απορία «πως είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνώριζε τα πρόσωπα που φέρονται να παρακολουθούνται τα οποία μόλις χθες η ΑΔΑΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό». Υποστήριξε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση και καμία έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είχε φτάσει στον κ. Μητσοτάκη.
Στην ερώτηση αν η ΕΥΠ προχωρούσε σε αποφάσεις που υπερέβαιναν τις αρμοδιότητές της, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «εάν συνέβαινε αυτό είναι καταδικαστέο», προσθέτοντας ότι όταν ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε την άρση απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη, υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης και νέο πλαίσιο που εκλήθη να θεραπεύσει τις συστημικές παθογένειες της ΕΥΠ».
«Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία.
Από κει και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους.
Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του “βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί, είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ.
ΚΚΕ: Καμία ανοχή στο δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων»
Δήλωση για την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, έκανε και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κουτσούμπας.
«Από κει και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους», τονίζει ο γγ του ΚΚΕ.
«Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του “βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί, είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ. Καμία ανοχή στο δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”», καταλήγει η δήλωση.
ΜέΡΑ25: Η Κυβέρνηση αντί να απολογηθεί ζητάει και τα ρέστα από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ
«Η επιστολή με την οποία ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει τα κόμματα όπως εκ του νόμου οφείλει και όπως ζήτησε μόλις χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.
«Αντί λοιπόν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με απύθμενο θράσος να ζητάει και τα ρέστα, να απολογηθεί η Κυβέρνηση για το δικό της πολιτικό αλλά και δημοκρατικό, όχι απλώς ατόπημα, αλλά την εκτροπή. Ας μαζέψει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης τον Κυβερνητικό του Εκπρόσωπο και το υπόλοιπο Επιτελικό Παρακράτος κι ας αναλάβουν έστω τώρα τις ευθύνες τους, υποβάλλοντας παραίτηση και προκηρύσσοντας εκλογές, αντί να τα βάζουν με τον κ. Ράμμο», τόνισε.