ΑΘΗΝΑ
23:39
|
16.04.2024
Ίσως επιτραπεί η συμμετοχή αθλητ(ρι)ών από τις δύο χώρες, μόνο εφόσον δε φέρουν εθνόσημο και δεν υποστηρίζουν ενεργά τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε προκριματικούς αγώνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ασία, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανέφερε σε σημερινή της δήλωση πως εξετάζει τις επιλογές για την επιστροφή και των δύο χωρών σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Οι κορυφαίοι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχουν αποκλειστεί από το να αγωνιστούν σε διάφορες διοργανώσεις τους τελευταίους έντεκα μήνες, αφότου η ΔΟΕ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων αμέσως μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε ότι ενώ πιστεύει ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνεχιστούν κατά των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ήλπιζε να διερευνήσει τρόπους για τους αθλητές από τις δύο χώρες να συνεχίσουν να αγωνίζονται στο διεθνές πεδίο, υπό τον όρο ότι ικανοποιούν ορισμένα κριτήρια.

Σε σημερινό δελτίο Τύπου, η ΔΟΕ δήλωσε ότι «χαιρετίζει και εκτιμά την προσφορά του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας να δώσει στους [Ρώσους και Λευκορώσους] αθλητές πρόσβαση στους ασιατικούς αγώνες».

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για τους αθλητές των δύο χωρών για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Πολλοί αθλητές δεν μπορούν επί του παρόντος να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς προκριματικούς αγώνες λόγω των κυρώσεων που εισήγαγε η ΔΟΕ πέρυσι.

Η ΔΟΕ έχει δηλώσει ότι πιστεύει ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους Ρώσους και στους Λευκορώσους να αγωνίζονται στο Παρίσι υπό ουδέτερη Ολυμπιακή σημαία. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να προκριθούν αθλητές από τις δύο χώρες.

Πρόσθεσε: «Κανένας αθλητής δεν πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί μόνο και μόνο λόγω του διαβατηρίου του» και ότι «θα πρέπει επομένως να διερευνηθεί περαιτέρω μια οδός για τη συμμετοχή των αθλητών σε αγώνες υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

Οι «αυστηροί όροι» που ανακοίνωσε η ΔΟΕ περιλαμβάνουν την απαίτηση «πλήρους σεβασμού του Ολυμπιακού Χάρτη», ο οποίος ερμηνεύεται με τρόπο που να οδηγεί στον αποκλεισμό οποιουδήποτε αθλητή δηλώνει ότι υποστηρίζει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Επιπλέον, οι αθλητές πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τον κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA).

Μεταξύ των παραγόντων, που συζητήθηκαν από τη ΔΟΕ πριν από τη δημοσίευση της δήλωσης, ήταν μια ανακοίνωση από Ειδικούς Εισηγητές του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στους τομείς των «πολιτιστικών δικαιωμάτων» και των «σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και σχετιζόμενης μισαλλοδοξίας».

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία, ωστόσο, για τη σύσταση για αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και αξιωματούχων, όπως κριτών, από διεθνείς αγώνες, με βάση αποκλειστικά την εθνικότητά τους, ως θέμα αρχής. Αυτό εγείρει σοβαρά ζητήματα διακρίσεων», ανέφερε η επιστολή των Ειδικών Εισηγητών.

Σε ένα μήνυμα στο Telegram αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι μίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, και του είπε ότι πιστεύει ότι οι Ρώσοι αθλητές δεν πρέπει να έχουν «καμία θέση» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Διάφορες προκριματικές διοργανώσεις για το Παρίσι 2024 έχουν ήδη ξεκινήσει, με περισσότερους από 10.000 αθλητές από πολλές χώρες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν την είσοδο στη διοργάνωση, η οποία θα περιλαμβάνει συνολικά 32 αθλήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Εξετάζονται εναλλακτικές για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Στον θρόνο του Μόντε Κάρλο ο Τσιτσιπάς

Αντεπίθεση του Ιράν: Η τέχνη της προσποίησης πριν το «γκολ»

Στον τελικό του Μόντε Κάρλο ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα