ΑΘΗΝΑ
19:59
|
19.04.2024
Αποσκοπούν στο να κηρυχθεί ανύπαρκτη ή να απαγορευθούν οι δραστηριότητές της σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στέρηση της ιθαγένειας από τους ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον τους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, σηματοδοτούν την ένταση της καταστολής εις βάρος των Ορθόδοξων Χριστιανών, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο pravoslavie.ru, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτός Ρωσίας, Μητροπολίτης Γερμανίας Μάρκος.

«Γινόμαστε μάρτυρες διωγμών, που απηχούν από πολλές απόψεις τον διωγμό των χριστιανών στους πρώτους αιώνες της εποχής μας. Μόνο που τώρα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, γιατί όλα αυτά τα κάνουν πρώην χριστιανοί και πρώην ενορίτες της Εκκλησίας μας. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποσκοπούν στο να κηρυχθεί η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ανύπαρκτη ή να απαγορευθούν οι δραστηριότητές της σε ολόκληρη την Ουκρανία. Έχει ήδη τεθεί εκτός νόμου σε ορισμένες περιοχές και τώρα διώκεται σε όλη τη χώρα», τόνισε ο ιεράρχης και προειδοποίησε τους πιστούς να μην σε περίπτωση απαγόρευσης της «κανονικής Εκκλησίας» να μην στραφούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Επιφάνιο.

«Νομίζω ότι θα ήταν λάθος. Για όσους το κάνουν αυτό, ένα τέτοιο βήμα θα προκαλέσει πνευματική βλάβη, επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν είναι εκκλησιαστική οργάνωση, δημιουργήθηκε από τις κοσμικές ουκρανικές αρχές, το κράτος, και δεν έχει πραγματική εκκλησιαστική Κοινωνία. Αυτό εκδηλώνεται ακόμη και στο ότι δεν έχουν καθόλου μοναχούς. Για παράδειγμα, το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κίεβο, το οποίο ελέγχουν, είναι άδειο».

Μιλώντας για την ένταση των διώξεων κατά την πρόσφατη περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, ο Μητροπολίτης Μάρκος ήταν σαφής, κάνοντας λόγο για μια «εξελιγμένη μορφή δίωξης». «Φυσικά, δεν είναι τυχαία σύμπτωση. Όπως έχω ήδη πει, ούτε ο Χίτλερ δεν το σκέφτηκε αυτό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, η στέρηση από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του δικαιώματος να τελεί ακολουθίες στους ναούς Κοίμησης Θεοτόκου και της Μονής της Λαύρας του Κιέβου και η παραχώρησή του σε άλλη Εκκλησία, αποτελεί ένα ακόμα σαφές σημάδι δίωξης.

«Το παράλογο της κατάστασης έγκειται στο γεγονός ότι μετά την πτώση της σοβιετικής εξουσίας, αυτές οι ιστορικές και θρησκευτικές τοποθεσίες, που ανέκαθεν ανήκαν στην Εκκλησία, παρέμειναν στο έλεγχο των κοσμικών αρχών. Δεν επεστράφησαν στην Εκκλησία, αν και η Εκκλησία τα αποκατέστησε μόνη της –με την ελπίδα ότι αργά ή γρήγορα όλη αυτή η περιουσία θα της μεταβιβαζόταν, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Αλλά τίποτα τέτοιο δεν συνέβη στην Ουκρανία», είπε ο επίσκοπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάτι παρόμοιο συνέβη και στο Μαυροβούνιο πρόπερσι, όπου ο κόσμος κατέβηκε στα οδοφράγματα».

«Δεν υπάρχει τέτοιο κίνημα στην Ουκρανία, οι άνθρωποι εκεί είναι εντελώς τρομαγμένοι. Ως εκ τούτου, οι αρχές μπορούν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, να επεκτείνουν ή να καταγγείλουν τη σύμβαση μίσθωσης για την εκκλησιαστική περιουσία», είπε ο Σεβασμιώτατος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα