ΑΘΗΝΑ
07:37
|
25.04.2024
Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις και τη «διατήρηση της λύσης των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινακή διένεξη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο της πρωινής εισβολής του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και τις αιματηρές συγκρούσεις πόλη αλ Ραμ που προκάλεσαν το θάνατο συνολικά 11 νεαρών παλαιστινίων και μίας 61χρονης γυναίκας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες της αναμενόμενης περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί την ερχόμενη Κυριακή,29 Ιανουαρίου, στο Κάιρο, στη συνέχεια θα μεταβεί στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ όπου θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ως την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών συναντώντας τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και άλλα στελέχη της παλαιστινιακής ηγεσίας, που απόψε ανακοίνωσε (για τρίτη φορά από το 2020) τη διακοπή της συνεργασίας των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας με τις Ισραηλινές.

Σε δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, αναφέρεται πως ο Μπλίνκεν θα συζητήσει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις και τη «διατήρηση της λύσης των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινακή διένεξη».

Και η δήλωση συνεχίζει:

«Με τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες ο υπουργός θα σημειώσει την επείγουσα ανάγκη οι πλευρές να κάνουν βήματα αποκλιμάκωσης των εντάσεων για να τερματιστεί ο κύκλος βίας που έχει σημάνει το θάνατο τόσων πολλών αθώων ανθρώπων».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως ο Μπλίνκεν θα συζητήσει την σημασία της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος που ισχύει από το 1967 στην πλατεία Τεμενών ή «Όρος του Ναού» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο Κάιρο διευκρινίζεται πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι την ενίσχυση της «στρατηγικής συμμαχίας» και της «κοινής υποστήριξης για εκλογές στη Λιβύη» καθώς και τις προσπάθειες «για συγκρότηση πολιτικής κυβέρνησης στο Σουδάν» μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα