ΑΘΗΝΑ
23:02
|
16.04.2024
Ο Παλαιστίνιος σκιτσογράφος που συνελήφθη και φυλακίστηκε επειδή απλά έκανε τη δουλειά του: να εκφράζεται μέσα από τα σκίτσα του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνονται οι συγκρούσεις των Παλαιστινίων με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Όχθης μετά τη χθεσινή (26/1) φονική εισβολή στην Τζενίν. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες τραυματίστηκαν στον ακήρυχτο πόλεμο, που συνεχίζεται στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Τζενίν» είναι ο τίτλος του σκίτσου του Παλαιστίνιου Mohammad Sabaaneh για το χθεσινό αιματοκύλισμα στην πολύπαθη πόλη. Ένας πολιτικός σκιτσογράφος, ο οποίος συνελήφθη και φυλακίστηκε από το κράτος του Ισραήλ προ ετών, επειδή απλά έκανε τη δουλειά του: να εκφράζεται μέσα από τα σκίτσα του.  

Ο Mohammad Sabaaneh συνελήφθη στις 16 Φεβρουαρίου του 2013. Καταδικάστηκε από ισραηλινό Στρατοδικείο, στις 4 Απριλίου, σε πέντε μήνες φυλάκιση με την κατηγορία της «επικοινωνίας με εχθρική οργάνωση». Το «έγκλημά» του ήταν να έρθει σε επαφή με έναν εκδότη στο Αμμάν της Ιορδανίας, ο οποίος δέχθηκε να εκδώσει ένα βιβλίο με θέμα τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα του Ισραήλ. Πέρασε πέντε μήνες στη φυλακή και δύο εβδομάδες στην απομόνωση. «Η κυβέρνηση του Ισραήλ φυλακίζει όσους χρησιμοποιούν την Τέχνη ως μέσο αντίστασης κατά της κατοχής», είχε δηλώσει παλιότερα ο Mohammad Sabaaneh.

Power Born of Dreams: My Story Is Palestine (σ.σ. Η Δύναμη των Ονείρων: Η Ιστορία είναι η Παλαιστίνη), είναι ο τίτλος του εικονογραφημένου μυθιστορήματος, το οποίο «γεννήθηκε» μέσα στη φυλακή. Είναι η ιστορία μιας συμφωνίας ανάμεσα σε ένα «ελεύθερο» πουλί και έναν κρατούμενο. Σκαρφαλωμένο στο παράθυρο του κελιού, το πουλί λέει στον φυλακισμένο: «Εσύ θα βάζεις το μολύβι και εγώ θα φέρνω τις ιστορίες».

Όπως πολλοί καλλιτέχνες και σκιτσογράφοι στα Κατεχόμενα, ο Mohammad συνήθιζε να εικονογραφεί τους Παλαιστίνιους κρατούμενους ως ήρωες. Όταν ο ίδιος βρέθηκε στην ίδια πλευρά με αυτούς ο ρομαντισμός χάθηκε.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μου μέσα στην ισραηλινή φυλακή διαπίστωσα ότι δεν είμαι ήρωας. Είμαι απλώς ένας φυσιολογικός άνθρωπος, που θέλω να επιστρέψω  στην οικογένεια και τους φίλους μου. Γι’ αυτό ακριβώς, μόλις αποφυλακίστηκα αποφάσισα ότι δεν θα απεικονίζω πλέον τους Παλαιστίνιους ως ήρωες στα σκίτσα μου.

Το graphic novel του Sabaaneh βασίστηκε σε συνεντεύξεις και συνομιλίες με τους συγκρατούμενους του και με ανθρώπους που ζουν στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. «Θέλησα να δείξω ότι είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι σε ένα είδος φυλακής», δήλωσε ο Παλαιστίνιος σκιτσογράφος στον ιστότοπο Middle East Monitor. «Όσοι δεν βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα είναι παγιδευμένοι μέσα σε τοίχους χωρίς καμία πιθανότητα να βγουν έξω», συμπλήρωσε.

Για την τεχνοτροπία των σκίτσων του εξήγησε: «Δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη μεταξύ του καθεστώτος αποικιοκρατίας των εποίκων και της ελευθερίας για την Παλαιστίνη. Δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός μεταξύ του κατακτητή και των κατεχόμενων ανθρώπων εδώ. Όπως τα χρώματα του βιβλίου μου, είναι μια ασπρόμαυρη κατάσταση».

Δεν είμαστε ήρωες, είμαστε άνθρωποι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά τον Γιάννη Φέρτη με ένα συγκινητικό βίντεο

Η Rowling τάχθηκε υπέρ του Voldemort και κατέστρεψε μια γενιά

Νέες ανακαλύψεις στην Πομπηία: Τοιχογραφίες με την Ωραία Ελένη και τον Θεό Απόλλωνα

Φιλ Ιερόπουλε τι σχέση έχει η Μπάτλερ με τον Μπουνιουέλ;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα