ΑΘΗΝΑ
04:01
|
25.04.2024
Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως εκκενώνει την πρεσβεία του στην Τεχεράνη και πως θεωρεί το Ιράν «υπεύθυνο» για την επίθεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένταση στις  διπλωματικές σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Ιράν προκαλεί η περίεργη πρωινή επίθεση ενός άνδρα περίπου 50ετών με Καλάσνικοφ στην αζερική πρεσβεία στην Τεχεράνη με αποτέλεσμα το θάνατο του υπεύθυνου ασφαλείας και τον τραυματισμό άλλων δύο ανδρών.

Ο δράστης συνελήφθη και σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού της ιρανικής αστυνομίας, Χοσεΐν Ραχιμί που επικαλέστηκε τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας, φαίνεται πως είχε κίνητρο προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα».

Ο  στρατηγός Ραχιμί, μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση διευκρίνισε πως ο δράστης είναι ένας Ιρανός παντρεμένος με μια Αζέρα και υποστήριξε πως η σύζυγός του κρατείται στην πρεσβεία εδώ και εννέα μήνες.

Πράξη τρομοκρατίας λέει ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν

Σε αντίθεση με τους συγκρατημένους των Ιρανών αξιωματούχων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ επέλεξε πιο έντονο ύφος αντίδρασης, σπεύδοντας να χαρακτηρίσει την επίθεση στην πρεσβεία της χώρας του «πράξη τρομοκρατίας».

Ο Αλίεφ ζήτησε επίσης να διεξαχθεί γρήγορα έρευνα και να τιμωρηθεί ο «τρομοκράτης».

Ώρες νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως εκκενώνει την πρεσβεία του στην Τεχεράνη επιρρίπτοντας ευθύνες στις ιρανικές αρχές για την επίθεση, επειδή αγνόησαν τις εκκλήσεις για αύξηση των μέτρων ασφαλείας στην πρεσβεία.

Το Ιράν (όπου ζουν εκατομμύρια Αζέροι) κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν κατά καιρούς ότι υποθάλπει αυτονομιστικές κινήσεις στο έδαφός του, ενώ τα τελευταία χρόνια εκφράζει ανησυχίες ότι το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του από το Ισραήλ, που εξάγει όπλα στο Αζερμπαϊτζάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα