ΑΘΗΝΑ
02:53
|
19.05.2024
Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, και την ψηφοφορία η οποία αναμένεται να διεξαχθεί αργά το απόγευμα, ολοκληρώνεται η συζήτηση για την πρόταση μομφής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, και την ψηφοφορία η οποία αναμένεται να διεξαχθεί αργά το απόγευμα, ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία, για να γίνει δεκτή πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ενδεικτικοί της αναμενόμενης σήμερα κορύφωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι οι υψηλοί τόνοι που κυριάρχησαν στις χθεσινές τοποθετήσεις προβεβλημένων στελεχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κινείται παρελκυστικά και αποπροσανατολιστικά, επειδή στερείται προτάσεων για το μέλλον και τρέμει για το παρελθόν του» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εστίασε σε δέκα βασικούς δείκτες της οικονομίας και συνέκρινε τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς, λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει τις συγκρίσεις επειδή η διαφορά είναι καταλυτική.

Για «πολιτικό αδιέξοδο» του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος με κίνητρα, όπως είπε, πρώτον την προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαγράψει το παρελθόν της θεσμικής εκτροπής που υπηρέτησε επί 4,5 χρόνια και δεύτερον τη διαχείριση μιας επερχόμενης και αναπόφευκτης ήττας.

«Ευτυχώς εις τα Αθήνας υπάρχει αυτός ο πρωθυπουργός που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι αυτή η Κυβέρνηση, που έχουν να επιδείξουν έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα, με θετικό αποτύπωμα σε όλες τις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές ανά την Επικράτεια και όχι μόνος εις τα Αθήνας», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για εργαλιοποίηση της ΑΔΑΕ.

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος που μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. «Τα βάλαμε κάτω, εξηγηθήκαμε, συμφωνήσαμε και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο έργο μας. Όσο δηλώνω αυτό όλον τον καιρό ότι στηρίζω την στρατιωτική ηγεσία, άλλο τόσο και η στρατιωτική ηγεσία δηλώνει ότι στηρίζει εμένα στο έργο μου και μαζί προχωράμε», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ότι ο πρωθυπουργός είχε γνώση των επισυνδέσεων και ότι είχε δώσει εντολή για αυτές, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ,προσθέτοντας ότι η πρόταση που κατέθεσε στο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να αποκρύψει τη σύγκριση ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση Τσίπρα, που είναι συντριπτικά υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Όσα είπε ο κ. Βορίδης, απόψε στη Βουλή, εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. «Ο κ. Βορίδης είπε ότι όλες οι παρακολουθήσεις που γίνονται από την ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι νόμιμες και πως η νομιμότητα είναι εγγυητής του κράτους δικαίου. Θεωρεί νόμιμες τις παρακολουθήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του αρχηγού ΓΕΣ και του κ. Χατζηδάκη. Δηλαδή, για τον κ. Βορίδη, δικαίως θεωρήθηκε επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, διότι όπως γνωρίζει ή θα όφειλε να γνωρίζει, νομιμότητα δεν σημαίνει απλώς τήρηση μίας διαδικασίας, νομιμότητα σημαίνει και ουσιαστικό έρεισμα», είπε η κ. Αχτσιόγλου και υπογράμμισε ότι «η τήρηση μίας διαδικασίας χωρίς κανένα ουσιαστικό έρεισμα δεν είναι νομιμότητα, αντιθέτως είναι παράβαση καθήκοντος».

«Η Δημοκρατία απειλείται ξανά. Όμως υπάρχει μια διαφορά σήμερα σε σχέση με την δικτατορία. Τότε η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών ήταν τόσο ξεκάθαρη, αλλά και τόσο εύκολο να τη διαγνώσει κανείς. Ο αγώνας για την αποκατάστασή της κατανοητός. Σήμερα, οι μέθοδοι υπονόμευσής της είναι ύπουλοι, λιγότερο φανεροί και ο αγώνας για την υπεράσπισή της είναι πιο δύσκολος και ο δρόμος δύσβατος. Και ο καλύτερος μαθητής αυτών των νέων μεθόδων, αποδεικνύεται η σημερινή ΝΔ». Αυτό τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα