ΑΘΗΝΑ
05:57
|
25.04.2024
Με Καλογρίτσα, Μάτι και Έβρο η ομιλία του Πρωθυπουργού επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μητσοτάκης άνοιξε την ομιλία του με αναφορά στη σημερινή ημέρα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. «Πέντε μήνες σας ζητώ να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και μόλις τώρα το κάνετε», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Στη Βουλή και στις κάλπες λύνουν τις διαφορές τους οι δημοκρατίες», πρόσθεσε. Τόνισε ακόμη την πεποίθησή του ότι και την επόμενη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. «Δημοσκοπικά υπολείπεστε, καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας», είπε.

«Το ένοχος ή βλαξ το είχε χρησιμοποιήσει ο εκδότης της Ελευθεροτυπίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου», σημείωσε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει με έμφαση ότι «από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες». «Έχουμε συζητήσει τρεις φορές, με αφορμή και νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Οι απόψεις μου κρίνονται, όπως και οι δικές σας. Σίγουρα δεν κρύβομαι, σίγουρα δεν έχω πάθει αφωνία. Εσείς δεν έχετε πει κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που κατέληγαν στο ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Καλογρίτσα», είπε.

«Υπάρχουν δικαστές κ. Τσίπρα και αυτές τις ημέρες δικάζουν δικούς σας υπουργούς», ανέφερε και εξαπέλυσε βολές στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για την τραγωδία στο Μάτι καθώς αυτό το διάστημα γίνεται η δίκη. «Γνωρίζατε το μέγεθος της τραγωδίας, με πλαστές φωτογραφίες από δήθεν δορυφόρους να κατηγορήσετε αόρατους εμπρηστές» υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολή του προέδρου της ΑΑΔΕ Χρήστου Ράμμου και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε «φέιγ βολάν» το φάκελο που έγραφε απόρρητο.

«Αν από την επιστολή αναφέρθηκαν τα ονόματα που δημοσιεύσατε σήμερα. Υπήρχαν τα ονόματα; Διότι αν δεν υπήρχαν, παραπλανάτε για ακόμη μια φορά το κοινοβούλιο. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Άλλη επιστολή έστειλε σε εσάς;» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Δεν μπορώ να καταθέσω την επιστολή στα πρακτικά, είναι απόρρητη».

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο και απάντησε πως είχε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα ερωτήματά του. «Ο φάκελος, που παραλάβατε, περιλαμβάνει τοποθετήσεις για τη νομιμότητα των επισυνδέσεων;»,  διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε ότι οι επισυνδέσεις αυτές ήταν «νόμιμες».

«Θα μπορούσα κι εγώ να πάω στην ΑΔΑΕ με ένα φάκελο, και να ζητήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός. «Αυτή την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θέλετε;… Θα μπορούσα και εγώ να πάω στην αρχή με ένα κατάλογο ονομάτων και να ρωτήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς… Η διαδικασία που ακολουθήσατε ήταν εκτός νομιμότητας», πρόσθεσε. «Ας υποθέσουμε ότι γινόντουσαν αυτές οι παρακολουθήσεις. Γιατί έχετε εσείς αυτά τα στοιχεία και δεν τα έχω εγώ; Γνωρίζατε κάτι από πριν κ. Τσίπρα; Βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τα ρυπαρά δίκτυα στα οποία αναφέρομαι», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες.

Περιμένω να πείτε μια δημόσια συγγνώμη για το διασυρμό της πατρίδας με το δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας, τόνισε. «Αδιαφορείτε για το δημόσιο συμφέρον στην προσπάθειά σας να πλήξετε την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επιτρέπετε στα στελέχη σας να αναπαράγουν fake news», σημείωσε ο πρωθυπουργός.  Ζήτησε, επίσης, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ερώτημα αν θα γκρεμίσει το φράχτη που έχει κατασκευάσει η κυβέρνηση στον Έβρο για την φύλαξη των συνόρων.

«Πήρατε λεφτά από τη Βενεζουέλα;»

«Θα συνεχίσετε να καλύπτετε τον κ. Παππά;… Πού πήγαν τα λεφτά του εκλεκτού σας κατασκευαστή κ. Καλογρίτσα; Γιατί δεν κάνετε μήνυση στον Καλογρίτσα» διερωτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης. «Πολάκη, μην φωνάζεις, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου… Να μας εξηγήσετε κάποια στιγμή ποια η σχέση σας με τον κ. Καλογρίτσα, τον κ. Αρτεμίου και τη Βενεζουέλα», είπε ο πρωθυπουργός και ρώτησε με έμφαση: «Δεν έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα;».

«Αφήνετε άθλια υπονοούμενα κάνοντας συγκρίσεις με άλλες εποχές» είπε ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά νωρίτερα του Αλέξη Τσίπρα στο όνομα του Τσοχατζόπουλου και του θέματος των εξοπλιστικών. «Αν ψάχνετε συνοδοιπόρους του κ. Τσοχατζόπουλου στο δικό σας κόμμα θα τους βρείτε. Όχι στο δικό μας. Κοιτάξτε τον κ. Ραγκούση, δίπλα σας κάθεται» είπε ο πρωθυπουργός.

«Όλα έγιναν με διακρατικές συμφωνίες. Μήπως σας ενοχλεί που δεν υπάρχουν πια μεσάζοντες;», ανέφερε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ΕΑΒ. «Μας κατηγορείτε ότι τάχα δεν ενισχύσαμε την εθνική βιομηχανία. Βρέθηκα πριν από λίγες ημέρες στην ΕΑΒ, την είχατε διαλύσει εσείς. Η κυβέρνησή μας έσωσε τα ναυπηγεία και στον Σκαραμαγκά και στην Ελευσίνα». «Εμείς κ. Τσίπρα μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις… Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Μειώσαμε φόρους, ανεργία και αυξήσαμε τις επενδύσεις»

«Επί υπουργίας Τσακαλώτου η ανάπτυξη ήταν 0,5%, ουραγοί στην ΕΕ. Το κατάλαβαν οι Έλληνες στο πετσί τους. Πόση είναι η ανάπτυξη τα 4 χρόνια που κυβερνούμε εμείς; Διπλάσια και ενιότε τριπλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Στις εξαγωγές μας έχουμε φτάσει στο 40% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία μετατρέπεται σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή και ύστερα από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις – ας πει κάποιος στην εκπρόσωπό σας ότι τις αναβαθμίσεις τις καθορίζουν οι διεθνείς οίκοι – είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το τελικό βήμα και να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα» συμπλήρωσε.

«Και μιας και επιλέξατε να αναφερθείτε στο περίφημο «μαξιλάρι», αποτελούσε το ενέχυρο ων δανειστών έναντι της δικής σας αναξιοπιστίας. 37 δις; 40 δις είναι σήμερα και δεν είναι «μαξιλάρι» αλλά τα αποθεματικά του ελληνικού δημοσίου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα. «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας περνάνε δύσκολα ως αποτέλεσμα της ακρίβειας» συνέχισε και συμπλήρωσε «Δεν πρόκειται όμως να δεχθώ και άδικη κριτική για τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, γιατί μειώσαμε φόρους, την ανεργία, αυξήσαμε επενδύσεις. Και έρχονται όλα αυτά με ένα πρωτοφανές πλαίσιο στήριξης. Δεν σας είπε κανείς ότι το ελληνικό κράτος κράτησε όρθια την ελληνική επιχειρηματικότητα στα χρόνια της πανδημίας; Αυτή είναι η κατάσταση την οποία θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

Ονομαστική ψηφοφορία

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε ότι μίλησε 164 ομιλητές κατά την τριήμερη συζήτηση η οποία ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια στην κοινοβουλευτική ιστορία με 34 ώρες.

Στη συνέχεια ο ΠτΔ εξήγησε πώς θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα