Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προέτρεψε την Πέμπτη τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, να παραστεί η Γαλλία στη σύνοδο κορυφής των χωρών του Αμαζονίου που σκοπεύει να φιλοξενήσει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος τους επόμενους μήνες.
Ο Λούλα, ο οποίος εξελέγη για τρίτη θητεία τον περασμένο Οκτώβριο, υποσχόμενος να αντιμετωπίσει την αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος, συζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακρόν τις προσπάθειες καταπολέμησης της απειλής που συνιστά η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.
Μίλησε για τη σημασία της συμμετοχής της Γαλλίας σε μια σύνοδο κορυφής των χωρών του δάσους του Αμαζονίου που η Βραζιλία σκοπεύει να φιλοξενήσει τον επόμενο μήνα, καθώς είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μοιράζεται το μεγαοικοσύστημα, μέσω της υπερπόντιας επικράτειάς της, στη Γαλλική Γουιάνα.
Εκτός από τη Βραζιλία και τη Γαλλική Γουιάνα, άλλες επτά χώρες έχουν έδαφος στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.
Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν ζήτησε από τη Βραζιλία να παραστεί στη δική της «Σύνοδο Κορυφής Ένα Δάσος» που θα φιλοξενήσουν η Γαλλία και η Γκαμπόν στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη δήλωση.
Ο Λούλα κέρδισε τις εκλογές πέρυσι υποσχόμενος μια αναμόρφωση της κλιματικής πολιτικής της Βραζιλίας, αφού η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών υπό τον τότε ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υπονόμευσε την επιβολή του περιβαλλοντικού νόμου και πίεσε για περισσότερη εξόρυξη και γεωργία στην περιφέρεια.
Ο Μπολσονάρου είχε τεταμένες σχέσεις με τον Μακρόν, αφού ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε το 2019 τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Ο Μπολσονάρου απάντησε προσβάλλοντας τη σύζυγο του Μακρόν και τον κατηγόρησε για ασέβεια της βραζιλιάνικης κυριαρχίας.
Αργότερα την Πέμπτη, ο Μακρόν είπε αφού μίλησε με τον Λούλα και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να αναλάβει δράση «για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, τα δάση μας και κατά της πείνας».
«Θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.