Σκληρή κριτική δέχεται η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία πέρασε την εορταστική περίοδο κάνοντας διακοπές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενόσω η χώρα της παρέμενε εγκλωβισμένη στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Μία Ουκρανή βουλεύτρια κάλεσε το κόμμα της Τιμοσένκο να τη διαγράψει.
«Απευθύνομαι στο [κόμμα] «Πατρίδα», καλώντας η Γιούλια Βλαντιμίροβνα [Τιμοσένκο] να διαγραφεί από την κοινοβουλευτική παράταξη και το κόμμα», έγραψε σήμερα στο Facebook η Μαριάνα Μπεζουγκλάγια, μέλος του κόμματος του Ζελένσκι και αναπληρώτρια επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του ουκρανικού κοινοβουλίου.
Η βουλεύτρια δημοσίευσε και μια φωτογραφία που φέρεται να εικονίζει την πρώην πρωθυπουργό να κάνει διακοπές σε παραλία του Ντουμπάι. Η Τιμοσένκο, η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός της Ουκρανίας μεταξύ 2007 και 2010, ηγείται προς το παρόν του κόμματος «Πατρίδα» καθώς και της παράταξης του κόμματος στο εθνικό κοινοβούλιο ή στο Βερκόβνα Ράντα.
Νωρίτερα την Παρασκευή, η εφημερίδα Ukrainskaya Pravda δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν την Τιμοσένκο και την οικογένειά της να χαλαρώνουν στο Ντουμπάι. Η πρώην πρωθυπουργός φέρεται να πέρασε διακοπές σε βίλα που ανήκει στο πεντάστερο ξενοδοχείο Kempinski στα ΗΑΕ. Ουκρανοί δημοσιογράφοι είπαν ότι φωτογράφισαν την πολιτικό σε μια ιδιωτική, κλειστή παραλία στις 5 Ιανουαρίου.
Σε άλλο άρθρο, η Ukrainskaya Pravda ανέφερε, επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή εντός της ουκρανικής υπηρεσίας συνοριοφυλάκων, ότι η πρώην πρωθυπουργός πέρασε περίπου ένα μήνα στο Ντουμπάι μεταξύ 27 Δεκεμβρίου και 23 Ιανουαρίου. Η κόρη της μετακόμισε στα ΗΑΕ μαζί με την οικογένειά της πριν την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, πρόσθεσε η εφημερίδα.
Η ίδια η Τιμοσένκο δεν σχολίασε τις αναφορές και το κόμμα της δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Μπεζουγκλάγια.
Η Τιμοσένκο, η οποία φυλακίστηκε υπό τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς με κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας, υποστήριξε ενεργά το πραξικόπημα του Μαϊντάν μετά την απελευθέρωσή της στις αρχές του 2014. Αργότερα την ίδια χρονιά, το «Πατρίδα» της προσπάθησε να ξεκινήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Τα νέα έρχονται καθώς το Κίεβο επιδιώκει να περιορίσει τα ταξίδια στο εξωτερικό από Ουκρανούς αξιωματούχους. Στις 23 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει σε όλους τους κυβερνητικούς και προεδρικούς αξιωματούχους, καθώς και σε όλους τους βουλευτές να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για οποιονδήποτε λόγο που δεν σχετίζεται με τα επαγγελματικά τους καθήκοντα.