ΑΘΗΝΑ
00:33
|
28.09.2024
Ο Τάιρ Νίκολς, ένας 29χρονος πατέρας, πέθανε στο νοσοκομείο τρεις ημέρες μετά από συμπλοκή με πέντε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε πρώην αστυνομικοί στο Μέμφις του Τενεσί στις ΗΠΑ κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του μαύρου μοτοσικλετιστή, Τάιρ Νίκολς, από τραύματα που υπέστη σε βίαιη συμπλοκή κατά τη διάρκεια σύλληψης, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ο Νίκολς, ένας 29χρονος πατέρας, πέθανε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του σε νοσοκομείο στις 10 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες μετά τη συμπλοκή του με πέντε αστυνομικούς.

Οι αξιωματούχοι αναμενόταν το βράδυ της Παρασκευής να δώσουν στη δημοσιότητα βίντεο με αποσπάσματα του περιστατικού, το οποίο ένας δικηγόρος της οικογένειας του Νίκολς παρομοίασε με το περιβόητο βίντεο αστυνομικών του Λος Άντζελες να χτυπούν τον μαύρο μοτοσικλετιστή Ρόντνεϊ Κινγκ πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.

«Είμαστε εδώ σήμερα εξαιτίας μιας τραγωδίας που πληγώνει βαθιά μια οικογένεια, αλλά και μας πληγώνει όλους», δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Σέλμπι, Στιβ Μάλροι, σε συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε τις κατηγορίες.

Οι αστυνομικοί του Μέμφις, μεγαλούπολης της πολιτείας Τενεσί, όλοι Αφροαμερικανοί, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, επίθεση, ακόμα και για απαγωγή.

Την 7η Ιανουαρίου οι αστυνομικοί πήγαν να συλλάβουν τον 29χρονο Τάιρ Νίκολς για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Απολύθηκαν από το αστυνομικό σώμα το περασμένο Σάββατο, αφού μια εσωτερική έρευνα διαπίστωσε ότι είχαν παραβιάσει πολλούς κώδικες της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υπερβολικής βίας, της αποτυχίας παρέμβασης και της αποτυχίας παροχής βοήθειας. Τέθηκαν υπό κράτηση το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τα αρχεία των φυλακών της κομητείας.

Παρά τις κατηγορίες για φόνο, ο εισαγγελέας αποκάλυψε λίγες πρόσθετες λεπτομέρειες γνωστές σχετικά με τις συνθήκες γύρω από τη μοιραία συνάντηση του Νίκολς με την αστυνομία.

Όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον Νίκολς, υπήρξε «ένας καβγάς» μεταξύ τους με τους αστυνομικούς να ψεκάζουν τον οδηγό με σπρέι πιπεριού και τον Νίκολς να προσπαθεί να διαφύγει πεζός, ανέφερε ο εισαγγελέας, περιγράφοντας τα όσα ακολούθησαν με εξαιρετικά ελλειπτικούς όρους.

«Υπήρξε άλλη μια συμπλοκή σε κοντινή τοποθεσία στην οποία υπέστη σοβαρά τραύματα ο κύριος Νίκολς», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Η αρχική δήλωση του Αστυνομικού Τμήματος του Μέμφις σχετικά με τον θάνατο ανέφερε ότι κλήθηκε ασθενοφόρο, επειδή ο Νίκολς «παραπονέθηκε ότι είχε δύσπνοια» και ότι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση χθες Πέμπτη να επικρατήσει ηρεμία καθώς εντείνεται η αγανάκτηση για τη φερόμενη δολοφονία του Τάιρ Νίκολς από τους πέντε αστυνομικούς.

«Καθώς οι Αμερικανοί θρηνούν, το υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργεί την έρευνά του και οι αρχές συνεχίζουν το έργο τους, ενώνω τη φωνή μου με αυτή της οικογένειας του Τάιρ καλώντας να γίνουν ειρηνικές διαδηλώσεις. Η αγανάκτηση είναι κατανοητή, αλλά η βία δεν είναι αποδεκτή ποτέ», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο, ζητώντας παράλληλα να γίνει «ταχεία, πλήρης και διαφανής» έρευνα για την τραγική υπόθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βηρυτός:Ισχυρή ισραηλινή επίθεση με στόχο τα γραφεία της Χεζμπολάχ – Σφοδρή η αντίδραση του Ιράν (upd)

Πάνω από 37 οι νεκροί του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ – 4 εκατ. χωρίς ρεύμα

Σε ένα 24ωρο, ξέσπασαν 23 πυρκαγιές, λέει η Πυροσβεστική

Απόψε η μοτοπορεία απεργών διανομέων Wolt στην Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα