ΑΘΗΝΑ
18:46
|
16.06.2024
Η μούμια ήταν σφραγισμένη για 4.300 χρόνια και ήταν καλυμμένη με φύλλα χρυσού, ενώ το όνομα του άνδρα φαίνεται να ήταν «Hekashepes».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν, ότι βρήκαν μούμια καλυμμένη με φύλλα χρυσού σφραγισμένη μέσα σε μια σαρκοφάγο που δεν είχε ανοιχτεί για 4.300 χρόνια.

Η μούμια, τα λείψανα ενός άνδρα με το όνομα Hekashepes, πιστεύεται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα και πληρέστερα μη βασιλικά πτώματα που έχουν βρεθεί ποτέ στην Αίγυπτο. Ανακαλύφθηκε κάτω από ένα φρεάτιο 15 μέτρων σε μια τοποθεσία ταφής νότια του Καΐρου, στη Σακκάρα, όπου βρέθηκαν άλλοι τρεις τάφοι. Ο ένας τάφος ανήκε σε «μυστικό φύλακα».

Αίγυπτος: Ανακάλυψαν μούμια καλυμμένη με χρυσό & 4 τάφους φαραώ

Η μεγαλύτερη από τις μούμιες που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία νεκρόπολη λέγεται, ότι ανήκει σε έναν άνδρα που ονομάζεται Khnumdjedef – ένας ιερέας, επιθεωρητής και επόπτης των ευγενών.

Ένας άλλος ανήκε σε έναν άνδρα που ονομαζόταν Meri, ο οποίος ήταν ανώτερος αξιωματούχος του παλατιού με τον τίτλο του «φύλακα των μυστικών», που του επέτρεπε να εκτελεί ειδικές θρησκευτικές τελετουργίες.

Ένας δικαστής και συγγραφέας ονόματι Fetek πιστεύεται, ότι αναπαύθηκε στον άλλο τάφο, όπου ανακαλύφθηκε μια συλλογή από αυτά που πιστεύεται, ότι είναι τα μεγαλύτερα αγάλματα που έχουν βρεθεί ποτέ στην περιοχή. Μεταξύ των τάφων έχουν επίσης, βρεθεί αρκετά άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κεραμική.

Αγάλματα βρέθηκαν σε τάφους σε αρχαιολογικό χώρο νότια του Καΐρου

Ο αρχαιολόγος Zahi Hawass, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε ότι όλες οι ανακαλύψεις χρονολογούνται από τον 25ο έως τον 22ο αιώνα π.Χ.

«Αυτή η ανακάλυψη είναι τόσο σημαντική καθώς συνδέει τους βασιλιάδες με τους ανθρώπους που ζουν γύρω τους», δήλωσε ο Ali Abu Deshish, ένας άλλος αρχαιολόγος που συμμετείχε στην ανασκαφή.

Η Σακκάρα ήταν ενεργός ταφικός χώρος για περισσότερα από 3.000 χρόνια και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Βρίσκεται στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα Μέμφις και φιλοξενεί περισσότερες από δώδεκα πυραμίδες. Η ανακάλυψη έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου οι ειδικοί στην πόλη Λούξορ της νότιας Αιγύπτου δήλωσαν, ότι ανακάλυψαν μια πλήρη οικιστική πόλη από τη ρωμαϊκή εποχή, που χρονολογείται από τον δεύτερο και τον τρίτο αιώνα μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν κτήρια κατοικιών, πύργους και αυτό που έχουν αποκαλέσει εργαστήρια μετάλλων, που περιείχαν αγγεία, εργαλεία και ρωμαϊκά νομίσματα. Η Αίγυπτος έχει αποκαλύψει πολλά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας της.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο της, το οποίο πρόκειται να ανοίξει φέτος μετά από καθυστερήσεις, θα προσελκύει 30 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως μέχρι το 2028. Ωστόσο, οι επικριτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Αιγύπτου, ότι δίνει προτεραιότητα στα ευρήματα της αρπαγής των μέσων ενημέρωσης έναντι της σκληρής ακαδημαϊκής έρευνας προκειμένου να προσελκύσει περισσότερο τουρισμό.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Athens Pride 2024: Με υπερηφάνεια και σύνθημα: «Ένας νόμος δεν αρκεί»

Athens Pride Festival: Το πρόγραμμα της ημέρας

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση μπροσούρας στα Γρασίδια της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ

Έκθεση ζωγραφικής του Νικόλα Τσορπατζίδη στην γκαλερί Ακρόπρωρο Σπετσών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα