ΑΘΗΝΑ
22:23
|
18.05.2024
Τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων σε ενέργεια, οικονομία, εκπαίδευση και εξορύξεις βολιδοσκόπησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στην Ανατολική Αφρική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τον πρόεδρο της Ερυθραίας Ισάιας Αφεγουέρκι συναντήθηκε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών  Σεργκέι Λαβρόφ ολοκληρώνοντας περιοδεία που ξεκίνησε στην αρχή της βδομάδας σε αφρικανικές χώρες (Νότια Αφρική, Εσουατίνι, Αγκόλα) επιδιώκοντας περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων αλλά και μεγαλύτερη υποστήριξη  της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς, στο φόντο των αντιδράσεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στην Ερυθραία (χώρα που καταψήφισε το περσινό ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία) αναζήτησε τρόπους με την ηγεσία της χώρας για την ενίσχυση των διμερών δεσμών σε τομείς όπως η ενέργεια, η αξιοποίηση ορυκτού πλούτου, η πληροφορική, η εκπαίδευση και η υγεία.

Από τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας (αριστερά) και Ερυθραίας (δεξιά)

Ο ομόλογός του, Οσμάν Σάλεχ, τόνισε μεταξύ άλλων πως η κρίση στην Ουκρανία οφείλεται στην “παράτολμη πολιτική της ηγεμονίας και της ανάσχεσης” που ασκούν οι ΗΠΑ επί δεκαετίες.

«Το θλιβερό είναι ότι η Ουκρανία είναι τόσο η δικαιολογία όσο και το θύμα αυτής της πολιτικής» είπε ο Οσμάν στη διάρκεια ομιλίας του στο λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, την Μασάουα.

Δεν υπήρξε κάποια αναφορά στην σύγκρουση στο Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου τα στρατεύματα της Ερυθραίας μάχονται στο πλευρό των ομοσπονδιακών στρατευμάτων της Αιθιοπίας απέναντι στις δυνάμεις των ανταρτών του Τιγκράι.

Η επίσκεψη του Λαβρόφ στην Αφρική συμπίπτει με εκείνη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, που επίσης η βρέθηκε το ίδιο διάστημα σε αφρικανικές χώρες επιδιώκοντας ενίσχυση των δεσμών με χώρες τις ΗΠΑ σε μία περίοδο που η Αφρική δέχεται «επίθεση φιλίας» πανταχόθεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα