Χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν χθες στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της Κύπρου, στο πλαίσιο της τρίωρης παναπεργίας που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες καλύπτουν 70.000 εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αιτία, το αδιέξοδο στο θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, το πλήθος των εργαζομένων στη Λευκωσία, ξεκίνησε από το Υπουργείο Οικονομικών και κατευθύνθηκε, με πορεία, έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Εκεί, οι εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων παρέδωσαν ψήφισμα στον Υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο.
Μέσα από το ψήφισμα, τονίζεται η σταθερή προσήλωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην προστασία του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και δηλώνουν πως, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017, ενώ ζητούν και διεκδικούν, «τη διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην εργασία, τον σεβασμό στα συμφωνηθέντα και τον απαιτούμενο σεβασμό προς το σύνολο των εργαζομένων».
Το ψήφισμα των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων:
Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, που κατέρχονται σήμερα 26 Ιανουαρίου 2023, σε τρίωρη στάση εργασίας, εκφράζουν τη σταθερή προσήλωση τους στην προστασία του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και δηλώνουν πως, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017.
Εκφράζουν παράλληλα την απογοήτευση τους, γιατί η εργοδοτική πλευρά καθ’ όλη τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου τήρησε άτεγκτη, και αδιάλλακτη στάση, προτάσσοντας διαρκώς τη θέση για κατάργηση του θεσμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρή απορρύθμιση των συλλογικων συμβασεων εργασίας, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι και η ΑΤΑ.
Εκφράζουν επίσης τη λύπη τους γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το βήμα που έκαναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο διάλογο που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση με βάση το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με ενότητα και αποφασιστικότητα δηλώνουν πως, θα επιδιώξουν να επεκτείνουν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους με στόχο την κάλυψη στο 80% του συνόλου της αγοράς εργασίας, όπως ρητά καθορίζεται και από την προτεινόμενη σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα οδηγήσει και στην καταβολή της ΑΤΑ σε περισσότερους εργαζομένους.
Η εργοδοτική πλευρά καλείται έστω και τώρα να σεβαστεί την υπογραφή της και να προσέλθει στο διάλογο για εξεύρεση λύσης. Η βάση της απόδοσης της ΑΤΑ, θα πρέπει να προσεγγίζεται σε συνάρτηση με τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, συνδράμοντας έτσι στη διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής συνοχής, στήριξης της κατανάλωσης, όπως και της πραγματικής οικονομίας.
Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις επισημαίνουν ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων συμβάλλει στην αξιοπιστία και στην αξιοπρέπεια των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα, το συνδικαλιστικό κίνημα σημειώνει πως, δεν μπορεί να αποδεχτεί τη θέση της κυβέρνησης που παραπέμπει τη συζήτηση της ΑΤΑ στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να ολοκληρώσει θέματα που είναι ανοιχτά στο διάλογο και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα της στρατηγικής για την απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.
Καταλήγοντας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν και διεκδικούν, τη διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην εργασία, τον σεβασμό στα συμφωνηθέντα και τον απαιτούμενο σεβασμό προς το σύνολο των εργαζομένων».