ΑΘΗΝΑ
12:55
|
05.11.2024
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έφτασε το Σάββατο στην Τρίπολη, όπου αναμένεται να προχωρήσει σε μια σημαντική συμφωνία φυσικού αερίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έφτασε το Σάββατο στην Τρίπολη όπου αναμένεται να προχωρήσει σε μια σημαντική συμφωνία φυσικού αερίου με στόχο την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη παρά την ανασφάλεια και το πολιτικό χάος στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η Μελόνι θα συναντήσει τον Μοχάμεντ αλ-Μενφί, τον επικεφαλής του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, και τον Πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντεμπεϊντέχ, επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις που έγιναν αυτήν την εβδομάδα από τον επικεφαλής του National Oil Corp (NOC) της Λιβύης, Φαρχάτ Μπενγκνταρά, η συμφωνία θα περιλαμβάνει 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή έως και 850 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως υπεράκτιου φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο.

Ωστόσο, το κοινοβούλιο της Λιβύης και οι μεγάλες ένοπλες φατρίες απορρίπτουν τη νομιμότητα της κυβέρνησης του Ντεμπεϊντέχ, εγείροντας φόβους για νέα σύγκρουση μετά από περισσότερα από δύο χρόνια συγκριτικής ειρήνης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο με προμήθειες ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και αλλού τον περασμένο χρόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ιταλία έχει ήδη πρωτοστατήσει στην προμήθεια φυσικού αερίου από την Αλγερία, χτίζοντας μια νέα στρατηγική συνεργασία εκεί που περιλαμβάνει επενδύσεις για να βοηθήσει την κρατική ενεργειακή εταιρεία Sonatrach να αντιστρέψει χρόνια μειούμενης παραγωγής.

Οποιεσδήποτε συμφωνίες που έγιναν στην Τρίπολη ενδέχεται να υπονομευθούν από την εσωτερική σύγκρουση της Λιβύης, η οποία έχει διχάσει τη χώρα μεταξύ αντίπαλων φατριών που διεκδικούν τον έλεγχο της κυβέρνησης και αμφισβητούν η μία τις αξιώσεις της άλλης για πολιτική νομιμότητα.

Υπογραμμίζοντας τις πολιτικές διαιρέσεις στη Λιβύη, ο ίδιος ο υπουργός Πετρελαίου του Ντεμπεϊντέχ, Μοχάμεντ Ουν, απέρριψε οποιαδήποτε συμφωνία που επρόκειτο να συνάψει η NOC με την Ιταλία, λέγοντας σε ένα βίντεο στον ιστότοπο του υπουργείου ότι τέτοιες συμφωνίες θα έπρεπε να γίνουν από το υπουργείο.

Ο επικεφαλής της NOC Μπενγκνταρά διορίστηκε πέρυσι από τον Ντεμπεϊντέχ, του οποίου η προσωρινή κυβέρνηση εγκαταστάθηκε το 2021 μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το ανατολικό κοινοβούλιο και οι φατρίες που το υποστηρίζουν δήλωσαν στις αρχές του περασμένου έτους ότι η κυβέρνηση δεν είναι πλέον νόμιμη, απορρίπτοντας τόσο τον διορισμό του Μπενγκνταρά όσο και τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Τρίπολη με ξένα κράτη.

Το χάος στη Λιβύη από την εξέγερση του 2011 που υποστηριζόταν από το ΝΑΤΟ που ανέτρεψε τον αυταρχικό Μουάμαρ Καντάφι έχει αφήσει μεγάλο μέρος της χώρας στα χέρια ένοπλων φατριών. Μια μικρή ιταλική στρατιωτική αποστολή έχει αναπτυχθεί στη Λιβύη εδώ και αρκετά χρόνια.

Η ανασφάλεια και η ανομία έχουν καταστήσει τη Λιβύη μια σημαντική, αλλά επικίνδυνη, διαδρομή για τους μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη, συχνά μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Εκατοντάδες μετανάστες πεθαίνουν κάθε χρόνο προσπαθώντας να κάνουν το ταξίδι.

Η Μελόνι έχει καταστήσει την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης βασικό στοιχείο της κυβερνητικής της ατζέντας και έχει προωθήσει το θέμα σε πρόσφατες επισκέψεις της στην Αλγερία και την Αίγυπτο. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, ο οποίος επιβλέπει μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού ζητήματος για τη Ρώμη, πέταξε στη Λιβύη με τη Μελόνι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Το μποϊκοτάζ του κινήματος BDS πέτυχε: Τα Carrefour της Ιορδανίας έβαλαν λουκέτο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα