ΑΘΗΝΑ
03:11
|
27.04.2024
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέλυσε τον πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Ναχίμ Ζαχάουι από την κυβέρνηση την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέλυσε τον πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Ναχίμ Ζαχάουι από την κυβέρνηση την Κυριακή, αφού έρευνα για τις φορολογικές του υποθέσεις διαπίστωσε σοβαρή παραβίαση του υπουργικού κώδικα, μεταδίδει το Reuters.

Ο Σουνάκ είχε διατάξει έναν ανεξάρτητο σύμβουλο να διερευνήσει ερωτήματα σχετικά με τις φορολογικές υποθέσεις του Ζαχάουι, ο οποίος ήταν για λίγο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πολιτικής αναταραχής στη Βρετανία πέρυσι.

Ο Ζαχάουι είπε ότι οι βρετανικές φορολογικές αρχές αποφάνθηκαν ότι ήταν «απρόσεκτος» με τις δηλώσεις του, αλλά δεν έκανε εσκεμμένα λάθος για να πληρώσει λιγότερους φόρους.

«Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Ανεξάρτητου Συμβούλου –τα ευρήματα της οποίας μοιράστηκε και τους δύο μας– είναι σαφές ότι υπήρξε σοβαρή παραβίαση του Υπουργικού Κώδικα», είπε ο Σούνακ σε επιστολή του προς τον Ζαχάουι.

«Ως αποτέλεσμα, σας έχω ενημερώσει για την απόφασή μου να σας απομακρύνω από τη θέση σας στην Κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Λόρι Μάγκνους διαπίστωσε ότι ο Ζαχάουι ήταν παραπλανητικός όταν είπε ότι οι αναφορές τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις ήταν «σαφώς συκοφαντικές».

Ο Ζαχάουι δεν έκανε επίσημη διόρθωση μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές.

«Θεωρώ ότι αυτή η καθυστέρηση στη διόρθωση μιας αναληθούς δημόσιας δήλωσης δεν συνάδει με την απαίτηση για διαφάνεια», είπε ο Μάγκνους σε επιστολή του προς τον Σούνακ.

Πρόσθεσε ότι ο Ζαχάουι έδειξε «ανεπαρκή σεβασμό» για την απαίτηση «να είναι ειλικρινής, ανοιχτός και υποδειγματικός ηγέτης μέσω της δικής του συμπεριφοράς».

«Η συμπεριφορά του κ. Ζαχάουι ως υπουργού έχει πέσει κάτω από τα υψηλά πρότυπα που, ως Πρωθυπουργός, δικαίως περιμένετε από αυτούς που υπηρετούν στην κυβέρνησή σας», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα