ΑΘΗΝΑ
10:33
|
25.04.2024
Ο συνταξιούχος στρατηγός του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ εξελέγη νέος πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο συνταξιούχος στρατηγός του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ εξελέγη νέος πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, διώχνοντας τον λαϊκιστή αμφισβητία του Αντρέι Μπάμπις, μεταδίδει το BBC.

Ο 61χρονος πήρε το 57,6% των ψήφων, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική στατιστική υπηρεσία.

Ο κ. Μπάμπις – ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ 2017 και 2021 – παραδέχτηκε την ήττα σε μια ομιλία του στους υποστηρικτές του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο πρώην στρατηγός θα αντικαταστήσει τον Μίλος Ζέμαν, του οποίου η δεύτερη θητεία λήγει τον Μάρτιο.

Ο δεύτερος γύρος μεταξύ του κ. Μπάμπις και του κ. Πάβελ παρουσιάστηκε ως μια διαμάχη μεταξύ της λαϊκιστικής ολιγαρχίας και της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών ακολούθησαν μια άσχημη εκστρατεία που αμαυρώθηκε από υποτιθέμενες απειλές για θάνατο και παραπληροφόρηση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Πάβελ αναγκάστηκε να γράψει στο Twitter για να αρνηθεί τις φήμες για τον θάνατο του, που κυκλοφόρησαν από ψεύτικο ιστότοπο και email που φιλοξενούνται από τον διακομιστή Yandex της Ρωσίας.

Την παραπληροφόρηση καταδίκασε ο κ. Μπάμπις, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ακύρωσε όλες τις εναπομείνασες αυτοπροσώπως εμφανίσεις λόγω φόβου για την προσωπική του ασφάλεια, αφού έλαβε ανώνυμη απειλή για θάνατο.

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το Σάββατο, ο κ. Πάβελ είπε ότι αξίες όπως η αλήθεια, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και η ταπεινοφροσύνη έχουν κερδίσει.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Τσέχων συμμερίζεται αυτές τις αξίες και είναι καιρός να τις επιστρέψουμε στο κάστρο και στην πολιτική», πρόσθεσε.

Υπήρχαν βροντερές ψαλμωδίες του «Pavel na Hrad» (Ο Πάβελ στο κάστρο) – μια σκόπιμη ηχώ των ψαλμωδιών του «Havel na Hrad» που γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες της Τσεχοσλοβακίας τον Νοέμβριο του 1989.

Πράγματι, ο κ. Πάβελ, ένας σταθερός υποστηρικτής της τσεχικής ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, έχει συχνά επικαλεστεί το πνεύμα του Βάτσλαβ Χάβελ, του θεατρικού συγγραφέα, αντιφρονούντος και πρώτου προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας μετά τη Βελούδινη Επανάσταση ενάντια στην κομμουνιστική κυριαρχία.

Και η νίκη του θα θεωρηθεί ως επιβεβαίωση ότι η χώρα του είναι γερά ριζωμένη στη Δύση.

Συγχαίροντας τον κ. Πάβελ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι χαιρετίζει την «ισχυρή δέσμευσή του στις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, μετέβησαν επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγχαρούν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα -μια συνάδελφος φιλελεύθερη, φιλοδυτική πολιτικός- έκανε μια εμφάνιση-έκπληξη στη σκηνή δίπλα στον κ. Πάβελ λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Υπήρξαν ενθουσιώδεις χειροκροτητές από τους υποστηρικτές του κ. Πάβελ, πολλοί από αυτούς ντυμένοι με τα πουκάμισα φανέλα που έχουν γίνει ένα ανεπίσημο σύμβολο της εκστρατείας του.

Σε όλη την πόλη, στα γραφεία του ΑΝΩ -του πολιτικού κόμματος που δημιούργησε ο κ. Μπάμπις- υπήρχαν χαμόγελα αλλά η απογοήτευση ήταν έκδηλη.

«Σας εύχομαι έναν κόσμο χωρίς τον Μπάμπις. Ξεχάστε τον Μπάμπις. Προσπαθήστε να ζήσετε χωρίς τον Μπάμπις», είπε ο πρώην πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, μιλώντας στους πολλούς αντιπάλους του στο Twitter.

«Σταμάτα να ξυπνάς το πρωί με μίσος για τον Μπάμπις και να κοιμάσαι με μίσος για τον Μπάμπις», είπε, αφού συνεχάρη τον αντίπαλό του και αρνήθηκε ότι είχε κάνει αρνητική εκστρατεία.

Ο κ. Πάβελ υποστήριξε τη διατήρηση της Τσεχικής Δημοκρατίας αγκυροβολημένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για την καταπολέμηση της εισβολής της Ρωσίας.

Αντίθετα, ο κ. Μπάμπις αναγκάστηκε να υποχωρήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού πρότεινε ότι δεν θα ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της χώρας να υπερασπιστεί ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης.

«Θέλω ειρήνη, δεν θέλω πόλεμο», είπε ο κ. Μπάμπις κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης. «Σε καμία περίπτωση δεν θα έστελνα τα παιδιά μας ή τα παιδιά των γυναικών μας στον πόλεμο».

Στην Τσεχική Δημοκρατία, ο ρόλος του προέδρου είναι μια θέση ως επί το πλείστον τελετουργική, αλλά εξακολουθεί να έχει επιρροή. Οι πρόεδροι επιλέγουν πρωθυπουργούς και αφεντικά των κεντρικών τραπεζών, καθώς και να έχουν λόγο στην εξωτερική πολιτική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα