ΑΘΗΝΑ
00:21
|
20.04.2024
Ένας διαδηλωτής στη Λίμα του Περού πέθανε το Σάββατο και άλλοι νοσηλεύτηκαν, καθώς οι πανεθνικές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας συνεχίζονται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας άνδρας στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, πέθανε το Σάββατο και άλλοι νοσηλεύτηκαν, καθώς οι πανεθνικές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας συνεχίστηκαν την όγδοη εβδομάδα της πολιτικής κρίσης στη χώρα της Νότιας Αμερικής, αναφέρει το Reuters.

Ο θάνατος του Βίκτορ Σαντιστεμπάν Γιαξαβίλκα, 55 ετών, ανεβάζει σε 58 τον απολογισμό των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου μετά την παραπομπή και τη σύλληψη του προέδρου Πέντρο Καστίγιο.

Αρχικά επικεντρωμένες στον αγροτικό, ορεινό νότο του Περού, οι διαμαρτυρίες έχουν πάρει έξαρση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου έγιναν κυρίως στη Λίμα και στη νότια περιοχή Κούσκο, ανέφερε σε δήλωση ο Συνήγορος του Πολίτη του Περού.

Ο Σαντιστεμπάν είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εθνική υπηρεσία ασφάλισης υγείας.

Ορισμένες διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν καθώς διαδηλωτές οπλισμένοι με πέτρες και αυτοσχέδιες ασπίδες συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε αέριο και σφαίρες από καουτσούκ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη του Περού καταδίκασε αναφορές για επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις.

Η Πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε εξέφρασε τη λύπη της νωρίς το Σάββατο αφού το Κογκρέσο αρνήθηκε να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα για τις προεδρικές εκλογές εν μέσω αναταραχών, ανέφερε το γραφείο της.

Οι νομοθέτες είχαν δώσει ένα αρχικό πράσινο φως για τη μετακίνηση των εκλογών από το 2026 στο 2024, αλλά την Παρασκευή καταψήφισαν προτάσεις για διεξαγωγή των εκλογών φέτος.

Η Μπολουάρτε έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών καθώς αγωνίζεται να καταπνίξει τις διαδηλώσεις που ζητούν την παραίτησή της.

Η πρόταση για μετακίνηση των εκλογών έως τον Απρίλιο του 2024 πέρασε κατά μία ψήφο και έχει τελική ψηφοφορία τον Φεβρουάριο. Το Κογκρέσο θα συνεχίσει τη συζήτηση τη Δευτέρα.

Την Παρασκευή η Μπολουάρτε είπε ότι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν φέτος.

«Προτρέπουμε τους νομοθέτες να υποχωρήσουν τα κομματικά και ομαδικά τους συμφέροντα και να θέσουν πρώτα το συμφέρον του Περού. Οι πολίτες μας αναμένουν αμέσως μια ξεκάθαρη απάντηση που θα ανοίξει δρόμο για την έξοδο από την πολιτική κρίση και θα οικοδομήσει κοινωνική ειρήνη», ανέφερε το γραφείο της Μπολουάρτε στο Twitter.

Η Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της μετά την απομάκρυνση του Καστίγιο, υποστήριξε ότι θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα