Μόλις το 11% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών της Τυνησίας, γεγονός που έδωσε αφορμή στην αντιπολίτευση να ασκήσει εκ νέου δριμεία κριτική στον πρόεδρο, Κάις Σαΐντ. Τα άδεια εκλογικά τμήματα είναι ενδεικτικά της περιφρόνησης του εκλογικού σώματος για την ατζέντα του και την κατάληψη των εξουσιών, ανάφεραν επικριτές του Τυνήσιου προέδρου.
Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, στην οποία ο Σαΐντ ανέλαβε την απόλυτη εξουσία πέρυσι, έδωσε προσωρινό ποσοστό συμμετοχής 11,3% για τις επαναληπτικές ψηφοφορίες της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου του Δεκεμβρίου, η επίσημη συμμετοχή ήταν μόνο ελαφρώς χαμηλότερη, στο 11,2%.
«Σχεδόν το 90% των Τυνήσιων ψηφοφόρων αδιαφόρησε μπροστά σε αυτό το θέατρο και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, Αχμέντ Νετζίμπ Τσεμπί. «Απευθύνω έκκληση προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αλλαγή, την απομάκρυνση του Κάις Σαΐντ από την εξουσία και την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Εφορευτικής Επιτροπής περίπου 887.000 Τυνήσιοι από το συνολικό πληθυσμό των 7,8 εκατομμυρίων, προσήλθαν χθες στις κάλπες. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στη διαδικασία και οι έδρες αναμένεται να καλυφθούν από ανεξάρτητους βουλευτές.
Ο ρόλος του νεοδιαμορφωμένου κοινοβουλίου έχει συρρικνωθεί στο πλαίσιο ενός πολιτικού συστήματος που εισήγαγε ο Σαΐντ πέρυσι, μετά την κατάληψη της εξουσίας το 2021, το οποίο παρέχει στην προεδρία σχεδόν απόλυτη εξουσία.
Η οικονομική ύφεση στην Τυνησία έχει ως αποτέλεσμα πολλά βασικά αγαθά να έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των καταστημάτων. Η κυβέρνηση έχει περικόψει τις επιδοτήσεις καθώς ευελπιστεί σε μια διάσωση με εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για να αποτρέψει τη χρεοκοπία.
«Δεν θέλουμε εκλογές. Θέλουμε γάλα και ζάχαρη και μαγειρικό λάδι», δήλωσε μια γυναίκα ενώ ψώνιζε την ημέρα των εκλογών σε συνοικία της Τύνιδας.
Αρχικά οι Τυνήσιοι είδαν θετικά την ανάληψη της εξουσίας από τον νυν Πρόεδρο το 2021 μετά από χρόνια διακυβερνήσεων ανίκανων να αναζωογονήσουν την ετοιμοθάνατη οικονομία χώρας. Ωστόσο, η οικονομική ατζέντα του Κάις Σαΐντ δεν έχει πείσει τους πολίτες πέρα από τις εξαγγελίες για καταπολέμηση της διαφθοράς και των ανώνυμων κερδοσκόπων, τους οποίους κατηγορεί για την ανατιμήσεις και την ακρίβεια στη χώρα.