ΑΘΗΝΑ
23:37
|
18.04.2024
Με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να κορυφώνονται σε όλη τη χώρα, η μεταβατική πρόεδρος του Περού είναι υπέρ των εκλογών μέσα στο 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε προέτρεψε την Κυριακή τους νομοθέτες να επανεξετάσουν την πρόταση να προχωρήσουν σε εκλογές μέσα στο 2023, υποσχόμενη ότι θα προτείνει συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε να μετατεθούν οι γενικές εκλογές για τον Οκτώβριο, εάν οι βουλευτές δεν το κάνουν.

Οι νομοθέτες επρόκειτο να συνεχίσουν τη συζήτηση σήμερα, αφού απέρριψαν μια πρόταση την περασμένη εβδομάδα που θα έδινε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών εντός του τρέχοντος έτους.

Η ψηφοφορία της Παρασκευής προκάλεσε έκπληξη από την Πρόεδρο, η οποία δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση καθώς οι διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο ζητούν την παραίτησή της.

Σε μια ομιλία προς το λαό του Περού, η Μπολουάρτε δήλωσε επίσης ότι εάν το Κογκρέσο δεν επανεξετάσει την πρόταση για τη διεξαγωγή εκλογών, θα παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο για να αναθέσει στο επόμενο εκλεγμένο Κογκρέσο την επίβλεψη μιας «ολικής μεταρρύθμισης» του Συντάγματος του Περού του 1993.

Οι νέες μεταρρυθμίσεις του συντάγματος θα υποβληθούν σε δημοψήφισμα, διευκρίνισε η Ντίνα Μπολουάρτε.

Η δημόσια οργή αυξήθηκε μετά τον θάνατο ενός ακόμη διαδηλωτή στη Λίμα το βράδυ του Σαββάτου, το πρώτο θύμα στην πρωτεύουσα της χώρας από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον Δεκέμβριο.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Περού ανακοίνωσε την Κυριακή ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα για τον θάνατο του διαδηλωτή ως πιθανή ανθρωποκτονία, αφού η αυτοψία έδειξε ότι το θύμα πέθανε από τραύμα στο κεφάλι που προκλήθηκε από «σκληρό αμβλύ αντικείμενο».

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις ταραχές ανέρχεται στους 58, σύμφωνα με τον Διαμεσολαβητή του Περού, ο οποίος την Κυριακή εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τις αρχές να τερματίσουν τη βία. «Ο πιο ηθικά αποκρουστικός τρόπος δράσης είναι να αφήνεις τους ανθρώπους να πεθαίνουν όταν έχεις στα χέρια σου την πολιτική δύναμη να φέρεις την ειρήνη και να αλλάξεις τη σημερινή τραγική κατάσταση», ανέφερε η δήλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα