ΑΘΗΝΑ
05:06
|
24.04.2024
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία λόγω των διαδηλώσεων στη Στοκχόλμη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία θα μπορούσε να αξιολογήσει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ανεξάρτητα από αυτή της Σουηδίας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα, μετά τις διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της καύσης ενός Κορανίου στη Στοκχόλμη, που προκάλεσαν οργή στην Άγκυρα.

«Είναι μια δίκαιη προσέγγιση να τίθεται η διαφορά μεταξύ μιας προβληματικής χώρας και μιας λιγότερο προβληματικής χώρας. Μπορούμε να αξιολογήσουμε τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξη στον ΝΑΤΟ ξεχωριστά, εάν το ΝΑΤΟ και αυτές οι χώρες πάρουν μια απόφαση σχετικά», είπε ο Τσαβούσογλου.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση πέρυσι για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την ένοπλη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία και χρειάζονται την έγκριση όλων των χωρών μελών για να ενταχθούν. Η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στριμώξει τη συζήτηση για την επέκταση του ΝΑΤΟ σε μια εκστρατεία ενόψει των σκληρών προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία τον Μάιο, συγκεντρώνοντας τους υποστηρικτές του.

Η Τουρκία δεν είναι ποτέ κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου. Όμως τα βήματα που έκανε η Σουηδία σύμφωνα με μια τριμερή συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι δεν είναι αρκετά, είπε

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία λόγω των διαδηλώσεων στη Στοκχόλμη. Ο Ερντογάν έδωσε σήμα την Κυριακή ότι η Άγκυρα μπορεί να συμφωνήσει με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία.

Η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία, συγκεκριμένα, φιλοξενεί, όπως λέει, μαχητές από το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο, σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα