ΑΘΗΝΑ
16:10
|
18.04.2024
«Άφαντος» στα ιαπωνικά ΜΜΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η επίσημη επίσκεψή του στο Τόκιο. «Αόρατη» και η «Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ούτε στα ψιλά γράμματα των μεγάλων ιαπωνικών ΜΜΕ δεν πέρασε η «Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας» που υπέγραψαν σήμερα στο Τόκιο οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα στο πλαίσιο αναβάθμισης των διμερών σχέσεων.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του, εκτίμησε πως εγκαινιάζεται «ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων πολιτικής: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός». Ωστόσο, η ικανοποίηση αυτή φαίνεται πως ήταν μάλλον κυρίως δική του καθώς τα ιαπωνικά ΜΜΕ δεν πρόσεξαν ούτε στο ελάχιστο την εμφάνιση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Τόκιο.

Στην ιαπωνική αγγλόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Japan Times, η είδηση δε βρίσκει ούτε μία θέση στην πρώτη «σελίδα» καθώς ασχολείται με τη μείωση της κατοχής μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault στη Nissan και την «αναδιάταξη» της «συμμαχίας» τους. Πιο ενδιαφέρουσα για την ίδια εφημερίδα προβάλλει επίσης η πιθανή απέλαση Ιαπώνων που θεωρούνται ύποπτοι για μία υπόθεση ληστείας στις Φιλιππίνες παρά η «Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας».

Απαρατήρητη πέρασε και η Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας που για τον Έλληνα πρωθυπουργό θα γίνει σύντομα «πυξίδα» και «οδηγός» για την πλήρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας τα επόμενα χρόνια.

Μία από τα ίδια η εικόνα και στη (μεγάλης αναγνωσιμότητας) ιαπωνική ιστοσελίδα, nippon.com/en. Στις πρώτες θέσεις της ιστοσελίδας δίνεται προτεραιότητα στον αριθμό νέων κρουσμάτων covid-19, σε ένα φημισμένο εστιατόριο στην πόλη Σαϊτάμα και στην αύξηση των ξένων επισκεπτών στην Ιαπωνία που ξεπέρασαν τα 3,8 εκατομμύρια το 2022.

Απαρατήρητη πέρασε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία ακόμη και από το ιαπωνικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Κyodo, όπου πρώτη θέση πήρε η είδηση της αναστολής λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα στο σταθμό Τακαχάμα της περιφέρειας Φουκούι.

Αντίθετα, στο ελληνικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία είχε την πρώτη θέση, αποδεικνύοντας (μεταξύ άλλων…) τη διαφορά φάσης ανάμεσα σε Αθήνα και Τόκιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φθιώτιδα: Κατέρρευσε τμήμα οροφής σε σχολείο εν ώρα μαθήματος

Ανησυχητικές κινήσεις του Ισραήλ- Προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Ράφα

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους που διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεργασία με το Ισραήλ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα