Σχεδόν οι μισοί (45%) νεαροί ενήλικες ηλικίας 16 έως 25 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο φοβούνται ότι δεν θα βγάλουν ποτέ αρκετά χρήματα για να στηρίξουν μια οικογένεια, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Prince’s Trust που δημοσιεύθηκε σήμερα. Το ποσοστό αυξάνεται στο 53% μεταξύ των νέων με χαμηλότερο εισόδημα.
Η ανησυχία τους φαίνεται να επηρέασε τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με μόνο το 36% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι έχουν ως βασικό στόχο το να κάνουν οικογένεια. Πολύ πιο δημοφιλής, με το 64% των απαντήσεων, ήταν η επίτευξη οικονομικής ασφάλειας. Ένα άλλο 43% επέλεξε την καλή ψυχική υγεία ως πρωταρχικό στόχο.
Όσον αφορά τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου, το 70% των ερωτηθέντων είπε ότι το να έχουν μια δουλειά που παρέχει οικονομική σταθερότητα είναι καλό για την ψυχική τους υγεία και το 59% είπε ότι η απλή απασχόληση ανεξάρτητα από τον μισθό βελτίωσε την ψυχική τους κατάσταση.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για την ηλικιακή ομάδα, η οποία δηλώθηκε από το 57% των ερωτηθέντων, ήταν η κρίση του κόστους ζωής. Ένα άλλο 34% ανέφερε την επικείμενη ύφεση – την οποία προβλέπει μια αυξανόμενη πλειονότητα των οικονομικών εμπειρογνωμόνων παγκοσμίως – ως κύρια ανησυχία τους.
Η γενική ευτυχία και αυτοπεποίθηση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η δημοσκόπηση του Prince’s Trust εν μέσω της οικονομικής κρίσης του 2008.
Ενώ το 70% των νέων δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένοι να πετύχουν τους στόχους τους στη ζωή», το 36% των ερωτηθέντων με χαμηλό εισόδημα εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα «αποτύχουν στη ζωή τους» και σχεδόν οι μισοί (46%) είπαν ότι η οικονομική αβεβαιότητα τους κάνει να αισθάνονται «απελπισμένοι» για το μέλλον. Μεταξύ των νέων με χαμηλό εισόδημα, οι «απελπισμένοι» ανεβαίνουν στο 55%.
Τα θέματα ψυχικής υγείας έχουν γίνει ο κανόνας, με το 45% να αναφέρει ότι αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας κάποια στιγμή. Περίπου το 56% ανέφερε ότι ήταν ανήσυχο τον περισσότερο ή όλο τον χρόνο και το 62% είπε ότι ήταν πάντα ή συχνά αγχωμένο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Prince’s Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζόναθαν Τάουνσεντ, περιέγραψε τα αποτελέσματα της έρευνας ως «προειδοποιητικό σημάδι ότι, μετά την πανδημία, η ευημερία των νέων δεν έχει ανακάμψει». Αναφερόμενος στην ηλικιακή ομάδα ως «Τάξη του Covid», παρατήρησε ότι «η οικονομική αβεβαιότητα έχει βαθύ αντίκτυπο στην ευημερία και την εμπιστοσύνη τους για την επίτευξη των φιλοδοξιών τους για το μέλλον».