ΑΘΗΝΑ
02:12
|
03.05.2024
Ξεκάθαρες δηλώσεις για το θέμα έκανε και σήμερα ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά το «όχι» της Αυστρίας και της Ουγγαρίας στην αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουγγαρία κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ και της ΕΕ, ήρθε σήμερα η σειρά της Σερβίας να δώσει την ίδια απάντηση.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τσέχο ομόλογό του, Μίλος Ζέμαν, ξεκαθάρισε πως η ειδικευμένη σερβική πολεμική βιομηχανία θα μπει σε διαδικασία προσέλκυσης νέων επενδύσεων και πολλών αλλαγών ώστε να είναι κερδοφόρα και να πουλήσει τα όπλα που παράγει.

«Όμως, δεν πουλάμε όπλα στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά σε οποιονδήποτε άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος Πρόεδρος ενώ ο Τσέχος ομόλογός του είδε «πλεονεκτήματα» στην άρνηση της Σερβίας να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις ΗΠΑ και ΕΕ.

«Βεβαίως κατανοώ την θέση της Σερβίας και την ουδετερότητα της. Η θέση ουδετερότητας της Σερβίας η οποία δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία, θα μπορούσε να είναι ένα είδος πλεονεκτήματος για τον πιθανό ρόλο μεσολαβητή επειδή ο μεσολαβητής δε θα πρέπει να έχει σαφώς πάρει τη θέση της μιας ή της άλλης πλευράς» τόνισε ο Πρόεδρος της Τσεχίας.

Πολωνία: Σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους της

Οι πιέσεις κυρίως των ΗΠΑ για αποστολές όπλων στην Ουκρανία και συμμόρφωση με τις κυρώσεις που επιβάλλουν στη Ρωσία ασκούνται μεταξύ άλλων χωρών και στην Πολωνία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βαρσοβία τόνισε πως η κυβέρνησή του θα στείλει μαχητικά F-16 μόνον στην περίπτωση μόνον στο πλαίσιο ενεργειών που θα ληφθούν «σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους της».

Εξήγησε δε πως σε αυτό το πλαίσιο ελήφθησαν παρόμοιες αποφάσεις για τις αποστολές πυραύλων Patriot και αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα