ΑΘΗΝΑ
10:14
|
25.04.2024
Η περιοδεία Μπλίνκεν σε Αίγυπτο, Ισραήλ και κατεχόμενη Παλαιστίνη δεν περιορίζεται στο παλαιστινιακό αλλά στην ευρύτερη περιφερειακή πολιτική των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επιβεβαίωση της σύγκλισης θέσεων ΗΠΑ και Ισραήλ σε μία σειρά από ζητήματα που εκτείνονται από την κλιμάκωση της στυγνής κατοχής του παλαιστινιακού λαού ως τις ανταγωνιστικές σχέσεις με το Ιράν προσφέρει η επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα το μεσημέρι στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν, που βρίσκεται ήδη στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ μετά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ, προερχόμενος από το Κάιρο, συναντά ως αργότερα απόψε τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν και στη συνέχεια τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.

Με το που έφθασε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, υποδέχτηκε τον Μπλίνκεν ο Ισραηλινός ομόλογός του, Έλι Κοέν, σπεύδοντας να τον ευχαριστήσει «για το ξεκάθαρο μήνυμα κατά της τρομοκρατίας που μετέφερε φθάνοντας στο Ισραήλ και για την προθυμία του να δράση με σκοπό την διεύρυνση των συμφωνιών του Αβραάμ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, και την συνέχιση του αποφασιστικού μετώπου κατά του Ιράν».

Ο Μπλίνκεν, που έφθασε στο Ισραήλ ένα 24ωρο μετά τις επαφές που είχε από το βράδυ της Πέμπτης ως την Κυριακή σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, απηύθυνε όπως αναμενόταν εκκλήσεις για «εκτόνωση των εντάσεων».

«Είναι ευθύνη όλων να κάνουν βήματα για εκτόνωση των εντάσεων και όχι να τις πυροδοτούν» είπε καταδικάζοντας στη συνέχεια εκείνους που πανηγύρισαν για την φονική επίθεση της Παρασκευής σε εβραϊκή συναγωγή με αποτέλεσμα το θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τριών. Επανέλαβε επίσης πως ο μόνος τρόπος για ανάσχεση της «παλίρροιας της βίας που έχει στερήσει πάρα πολλές ζωές και Ισραηλινών και Παλαιστινίων» είναι η εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το παλαιστινιακό που θα συζητηθεί στις διαβουλεύσεις του Αμερικανού υπουργού με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να κυριαρχήσουν οι επιδιώξεις ΗΠΑ και Ισραήλ έναντι του Ιράν αλλά και της αυξημένης περιφερειακής γεωπολιτικής επιρροής του, αλλά και οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στα θέατρα των συγκρούσεων της Ουκρανίας.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Αμερικανού υπουργού στην Ιερουσαλήμ θα μεταβεί στη συνέχεια στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου θα συναντήσει, μεταξύ άλλων, τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Σούκρι στη Μόσχα και ο Δένδιας αύριο στο Ισραήλ

Αργότερα απόψε ανακοινώθηκε εκτάκτως πως μεταβαίνει στη Μόσχα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι μερικές ώρες μετά τις συνομιλίες που είχε στο Κάιρο με τον Αμερικανό ομόλογό του. Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΡΙΑ, ο Σούκρι θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, διμερή ζητήματα.

Παράλληλα η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ συμπίπτει με εκείνη που θα πραγματοποιήσει αύριο, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που ανταποκρίθηκε σε πρότερη πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του, Έλι Κοέν.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια  πραγματοποιείται περίπου τρεις βδομάδες πριν την  επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα αλλά και πριν την επανεκκίνηση του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα