ΑΘΗΝΑ
03:59
|
19.04.2024
Η Αρμενία ζητά από το ΔΠΔ να εκδώσει μέτρα που θα διατάξουν το Αζερμπαϊτζάν να άρει τον αποκλεισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «εθνοκάθαρση» μέσω του αποκλεισμού της διαφιλονικούμενης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατηγόρησε σήμερα η Αρμενία το Αζερμπαϊτζάν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγαν οι δύο χώρες σε μία προσπάθεια να επιλύσουν κάποιες από τις διαφορές τους.
Αφορμή μεταξύ άλλων δίνει η κινητοποίηση που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Δεκέμβρη Αζέροι που επικαλούνται την ιδιότητα του «περιβαλλοντικού ακτιβιστή» κατά μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που που αποδίδουν στην Αρμενία και εμποδίζουν την πρόσβαση των Αρμενίων πολιτών στον μοναδικό δρόμο  (διάδρομος Λατσίν) που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με αποτέλεσμα οι περίπου 120.000 κάτοικοι της περιοχής να στερούνται τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών.

Το Γερεβάν λέει πως οι διαδηλωτές υποκινούνται από το Μπακού με τον Αρμένη εκπρόσωπο να τονίζει σήμερα στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο ΔΠΔ πως «τέτοιες κραυγαλέες πράξεις εθνοκάθαρσης δεν έχουν θέση στη σύγχρονη εποχή μας και αυτό το Δικαστήριο είναι η τελευταία ελπίδα για τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Μπακού απάντησε ότι οι κατηγορίες της Αρμενίας είναι «αβάσιμες» με τον Αζέρο υφυπουργό Εξωτερικών  Ελνούρ Μαμάντοφ να απορρίπτει τις κατηγορίες ισχυριζόμενος πως  το «μήνυμα του Αζερμπαϊτζάν για τον αρμενικό λαό είναι ένα μήνυμα συμφιλίωσης».

Η Αρμενία ζητά από το ΔΠΔ να εκδώσει μέτρα που θα διατάξουν το Αζερμπαϊτζάν να άρει τον αποκλεισμό.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιας περιοχής του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Ο πόλεμος εκείνος, που στοίχισε τη ζωή σε 30.000, κατέληξε σε νίκη των Αρμενίων.

Όμως το Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020, στον πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους, νίκησε και επέτρεψε στο Μπακού να ανακαταλάβει πολλά εδάφη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα