ΑΘΗΝΑ
00:53
|
19.04.2024
Το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την επίθεση με drones, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι - πανηγυρισμοί από την Ουκρανία. Το Ιράν επιφυλάσσεται να απαντήσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ιράν, λένε αξιωματούχοι του Ιράν αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Ιράν δήλωσε χθες ότι αναχαίτισε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στόχευαν το εργοστάσιο κοντά στην πόλη Ισφαχάν, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δημοσίευσαν πλάνα, που δείχνουν μια λάμψη στον ουρανό και οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ανέφερε η Wall Street Journal, που επικαλείται «ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους και άτομα που γνωρίζουν για το χτύπημα». Δεν υπήρξε άμεσα κάποιο σχόλιο από τις ισραηλινές αρχές.

Οι New York Times ανέφεραν ότι, σύμφωνα με «ανώτερους αξιωματούχους των πληροφοριών [των ΗΠΑ]», το χτύπημα ήταν έργο της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι φαίνεται ότι το Ισραήλ εμπλέκεται. Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν και αρκέστηκαν μόνο στο να δηλώσουν ότι οι ΗΠΑ δεν έπαιξαν κανένα ρόλο.

«Η Ουκρανία σας προειδοποίησε»

Εν τω μεταξύ, στην Ουκρανία, η οποία κατηγορεί το Ιράν ότι προμήθευε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ο στενός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, συνέδεσε το περιστατικό απευθείας με τον εκεί πόλεμο.

«Εκρηκτική νύχτα στο Ιράν (…) [Η Ουκρανία] σας προειδοποίησε», έγραψε στο Twitter ο Ποντολιάκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Ουκρανίας στη χώρα να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με το Nournews, ένα μέσο που συνδέεται με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.

Το Ιράν διερευνά την επίθεση, επιφυλάσσεται να απαντήσει

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, χαρακτήρισε την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος «δειλή» και κατήγγειλε ότι αποσκοπούσε στη δημιουργία «ανασφάλειας» στη χώρα. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε τα σχόλια του βουλευτή Χοσεΐν Μιρζάι , ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν «ισχυρές εικασίες» ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από αυτό.

Σε δήλωση του υπουργείου Άμυνας του Ιράν αναφέρεται η εκτόξευση τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις, με δύο από αυτά να καταρρίπτονται με επιτυχία. Ένα από τα drones κατάφερε να χτυπήσει το κτίριο, προκαλώντας «μικρές ζημιές» στην οροφή του, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Αν και προς το παρόν το Ιράν δεν έχει επισήμως κατηγορήσει το Ισραήλ για την επίθεση, σήμερα, ανώνυμος Ιρανός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο Al Jazeera ότι φαίνεται ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε αποτυχημένη.

«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν την ισραηλινή συμμετοχή στην επίθεση στο Ισφαχάν, αλλά η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί», είπε.

Ο Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε πως, εάν επιβεβαιωθεί η πατρότητα του χτυπήματος, θα υπάρξει απάντηση. «Το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά ότι θα λάβει απάντηση, όπως συνέβη στο παρελθόν».

«Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά είναι οι πρώτοι που καίγονται αν αποφασίσουν να ξεκινήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο», είπε ο αξιωματούχος.

«[Οι Ισραηλινοί] χρησιμοποιούν προπαγάνδα για να καλύψουν την αποτυχία τους», ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος.

Eyewitness footage said to show moment of explosion at military industry factory in Isfahan

Το εργοστάσιο του Ισφαχάν βρίσκεται 350 χιλιόμετρα (217 μίλια) νότια της πρωτεύουσας Τεχεράνης. Το ιρανικό υπουργείο Άμυνας αποκάλεσε την εγκατάσταση ως «εργαστήριο» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Φιλοξενεί τόσο μια μεγάλη αεροπορική βάση, που έχει κατασκευαστεί για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-14, όσο και ένα κέντρο έρευνας και παραγωγής πυρηνικών καυσίμων.

Όταν ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν ρωτήθηκε εάν θα επηρεάσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, απάντησε: «Τέτοιες κινήσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν τη βούληση και τις προθέσεις των πυρηνικών επιστημόνων μας να επιτύχουν ειρηνική πυρηνική ενέργεια».

Η Ρωσία καταδίκασε την επίθεση και προειδοποίησε για τις «προκλητικές» ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση.

Το Ισραήλ θεωρείται ο κύριος ύποπτος για μια σειρά επιθέσεων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης τον Απρίλιο του 2021 στην υπόγεια πυρηνική του εγκατάσταση στο Νατάνζ. Το 2020, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για μια επίθεση που σκότωσε τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονά του.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας κοινή άσκηση στο Ισραήλ και πάνω από την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να δείξουν σε αντιπάλους, όπως το Ιράν, ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι πλήρως απασχολημένη με την Ουκρανία.

Τον Νοέμβριο, ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του Νετανιάχου είπε σε συνέντευξή του ότι πίστευε ότι ο πρωθυπουργός θα διέταζε επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, εάν οι ΗΠΑ δεν εξασφαλίσουν μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη και δεν αναλάβουν οι ίδιες δράση στο εγγύς μέλλον.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σπάνια αναγνωρίζουν επίσημα τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις μυστικές στρατιωτικές μονάδες της χώρας ή την Μοσάντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα