Ο αριθμός των απειλούμενων ρινόκερων που κυνηγήθηκαν λαθραία στη Ναμίμπια έφτασε σε ιστορικό υψηλό πέρυσι, αφού θανατώθηκαν 87 ζώα σε σύγκριση με 45 το 2021, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.
Ο πληθυσμός των ρινόκερων της Αφρικής έχει αποδεκατιστεί τις τελευταίες δεκαετίες για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση για το κέρατό τους, το οποίο, παρόλο που είναι κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό με τα μαλλιά και τα νύχια του ρινόκερου, πωλείται στην Ανατολική Ασία ως υποτιθέμενο φάρμακο και ως κόσμημα.
Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Δασών και Τουρισμού της Ναμίμπιας, Ρομέο Μουγιούντα είπε ότι λαθροκυνηγοί σκότωσαν 61 μαύρους και 26 λευκούς ρινόκερους κυρίως στο μεγαλύτερο πάρκο της χώρας, Etosha, όπου βρέθηκαν νεκροί 46 ρινόκεροι.
«Διαπιστώνουμε με σοβαρή ανησυχία ότι το εμβληματικό μας πάρκο, το Εθνικό Πάρκο Etosha, είναι ένα hotspot λαθροθηρίας», είπε ο Μουγιούντα, προσθέτοντας ότι το υπουργείο και οι αρμόδιες αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειες κατά της εγκληματικότητας στην άγρια ζωή στο πάρκο για να περιορίσουν τη λαθροθηρία.
Η χώρα της νότιας Αφρικής φιλοξενεί τους μοναδικούς ελεύθερους μαύρους ρινόκερους που έχουν απομείνει στον κόσμο και αντιπροσωπεύει επίσης το ένα τρίτο των εναπομεινάντων μαύρων ρινόκερων στον κόσμο.
Η λαθροθηρία ρινόκερων μαστίζει τη νότια Αφρική για δεκαετίες, ειδικά στη γειτονική Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα, οδηγώντας σε μέτρα καταπολέμησης της λαθροθηρίας, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής αστυνόμευσης και της αφαίρεσης κεράτων από τους ρινόκερους ως τρόπο αποθάρρυνσης της λαθροθηρίας.
Η Ναμίμπια φιλοξενεί επίσης τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό λευκών ρινόκερων στον κόσμο μετά τη Νότια Αφρική.
Το Save the Rhino Trust εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 200 μαύροι ρινόκεροι σε ελεύθερη βοσκή στη Ναμίμπια, κυρίως στα βορειοανατολικά.
Εν τω μεταξύ, η λαθροθηρία ελεφάντων στη Ναμίμπια μειώθηκε με την πάροδο των ετών, από το υψηλό των 101 θυμάτων το 2015 στο χαμηλότερο των τεσσάρων ελεφάντων που κυνηγήθηκαν πέρυσι.