ΑΘΗΝΑ
01:46
|
25.04.2024
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θεωρεί πως η Κίνα παίρνει σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περίπτωση που επικρατήσει η Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και διδάσκεται μαθήματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει μελλοντικές αποφάσεις ανέφερε σήμερα από το Τόκιο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συναντώντας τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία «αυτό θα στείλει έναν μήνυμα πως τα αυταρχικά καθεστώτα μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους μέσω ωμής ισχύος». Χαρακτήρισε μία τέτοια περίπτωση «επικίνδυνη» και θέλοντας να «πείσει» τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να ευθυγραμμιστεί με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας πρόσθεσε με νόημα: «Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα, θα μπορούσε να συμβεί αύριο στην Ανατολική Ασία».

Ο Στόλτενμπεργκ  επιχείρησε παράλληλα να οξύνει της ανησυχίες της Ιαπωνίας έναντι της Κίνας προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ και η Ιαπωνία συμφωνούν πως «η διατλαντική ασφάλεια και η ασφάλεια στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού είναι βαθιά αλληλοσυνδεόμενες και πως ό,τι συμβεί σε αυτή την περιοχή απασχολεί το ΝΑΤΟ».

Ο Φούμιο Κισίντα από την άλλη επιβεβαίωσε την επιθυμία του για αναβάθμιση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ ώστε να πάει σε ένα «νέο επίπεδο, με συγκεκριμένους όρους» προσθέτοντας «Καλωσορίζουμε ενδιαφέρον και την ανάμιξη του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό. Η Ιαπωνία θα ανοίξει γραφείο εκπροσώπησης στο ΝΑΤΟ και σκέφτεται να συμμετάσχει τακτικά σε διάφορες ΝΑΤΟϊκές συναντήσεις».

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εντεινόμενη συνεργασία Ρωσίας-με την Κίνα συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συνεργασίας και των κοινών επιχειρήσεων και ασκήσεων κοντά στην Ιαπωνία.

Σε κοινή ανακοίνωση ανέφεραν επίσης πως αντιτίθενται «σε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες για αλλαγή του στάτους κβο διά της βίας ή του εξαναγκασμού στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας» πιέζοντας για μία «ειρηνική επίλυση των θεμάτων των Στενών Στρέιτ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα