ΑΘΗΝΑ
08:53
|
23.04.2024
Στη Μόσχα είναι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών μεταφέροντας μήνυμα του Μπλίνκεν στο φόντο του σκληρού γεωπολιτικού πόκερ που παίζεται στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα εμπιστευτικό πλην «ατελές» όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετέφερε σήμερα κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι που μετέβη εκτάκτως στη Μόσχα από το βράδυ της Δευτέρας.

Ένα μεγάλο μέρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα το μεσημέρι οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Ρωσίας αναλώθηκε σε σχόλια που έκανε ο Λαβρόφ σε σχέση με το «μήνυμα» του Μπλίνκεν που του μετέφερε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος και το οποίο αφορούσε (όπως διαφάνηκε) σχεδόν αποκλειστικά τον πόλεμο στην Ουκρανία και (εμμέσως πλην σαφώς) την βολιδοσκόπηση μίας πιθανής διαπραγμάτευσης.

Ο Λαβρόφ αφού εξήρε την στάση της Αιγύπτου στον πόλεμο της Ουκρανίας ως «ισορροπημένη» και «βασισμένη στην Ιστορία», αναφέρθηκε στο μήνυμα του Μπλίνκεν που του μετέφερε ο Σούκρι  λέγοντας πως ζήτησε «η Ρωσία να σταματήσει ενέργειες ώστε να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις». Ο Λαβρόφ τόνισε  ότι μία τέτοια θέση «δεν συνιστά σοβαρή πρόταση» προσθέτοντας πως η χώρα του είναι ανοικτή σε οιαδήποτε σοβαρή πρόταση για την διευθέτηση στην Ουκρανία. «Όμως , τονίζω, η λέξη σοβαρή, σημαίνει πως αφορά όλες τις πλευρές του ζητήματος» είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Επανέλαβε έτσι πως το μήνυμα του Μπλίνκεν που του μεταφέρθηκε ήταν «ατελές». Εκτίμησε επίσης πως «δεν ανταποκρίνεται» στις γνωστές δυτικές θέσεις για την ουκρανική κρίση όπως μαρτυρούν τα σχόλια που έκανε τη Δευτέρα στη Σεούλ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία θα πρέπει να ηττηθεί στην Ουκρανία και η Δύση δεν θα πρέπει να της επιτρέψει να χάσει γιατί αυτό θα σημάνει πως η Ευρώπη και ο κόσμος θα χάσει» είπε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ συμπληρώνοντας πως το ΝΑΤΟ «έχει αναλάβει να νικήσει τη Ρωσία για λογαριασμό της υφηλίου».

Αποδοκίμασε στη συνέχεια για άλλη μία φορά την κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέγοντας πως «είναι υποτελής σε ό,τι υπαγορεύσουν οι ΗΠΑ».

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του επιβεβαίωσε πως συζήτησαν κυρίως το ουκρανικό ζήτημα στη συνάντηση με τον Λαβρόφ και πως άκουσε από εκείνον τις θέσεις του Κρεμλίνου για το ζήτημα. Τόνισε πως σε κάθε περίπτωση συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει ένα «πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο που θα τερματίσει την στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία με τρόπο που να συμφέρει όλες τις πλευρές». Προσέφερε δε να μεσολαβήσει η Αίγυπτος προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα