ΑΘΗΝΑ
00:35
|
09.05.2024
Οι BP, Chevron, Shell και TotalEnergies δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα κέρδη τους για το 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου ExxonMobil είχε κέρδη 55,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, όπως αποκάλυψε σήμερα η εταιρεία. Το ύψος των κερδών αποτελεί ρεκόρ για την Exxon, της οποίας το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 45,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008, όταν ένα βαρέλι πετρελαίου κόστιζε κοντά στα 150 δολάρια – περίπου 30% κατά μέσο όρο πάνω από το 2022.

«Ενώ τα αποτελέσματά μας επωφελήθηκαν σαφώς από μια ευνοϊκή αγορά, οι αντι-κυκλικές επενδύσεις που κάναμε πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρείχαν την ενέργεια και τα προϊόντα που χρειάζονταν οι άνθρωποι καθώς οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν και οι προμήθειες έγιναν περιορισμένες. Γέρναμε προς τα μέσα όταν οι άλλοι έγερναν προς τα έξω», είπε ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας, Ντάρεν Γουντς.

Η παραγωγή της εταιρείας αυξήθηκε επίσης κατά περίπου 100.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα (bpd) σε σχέση με το 2021, φθάνοντας στα 3,8 εκατομμύρια bpd.

Τα κέρδη της Exxon πιστεύεται ότι είναι ρεκόρ για τη δυτική βιομηχανία πετρελαίου, αν και οι άλλες μεγάλες εταιρείες BP, Chevron, Shell και TotalEnergies δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους για το 2022. Σύμφωνα με έναν πρόσφατο υπολογισμό από αναλυτές της Refinitiv, οι πέντε κολοσσοί αναμένεται να αναφέρουν συνδυαστικά κέρδη σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022 μετά τις περσινές εκρήξεις στις τιμές της ενέργειας.

Ωστόσο, τα μεγάλα κέρδη έχουν τροφοδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τους φόρους στα απροσδόκητα κέρδη για τον κλάδο, καθώς οι καταναλωτές υποφέρουν από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Η Shell είπε πρόσφατα ότι ο επιπλέον φόρος της από απροσδόκητες εισφορές στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο για το 2022 εκτιμάται σε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η TotalEnergies ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι απροσδόκητοι φόροι κόστισαν στην εταιρεία τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο.

Η Exxon είπε ότι τα κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω του απροσδόκητου φόρου και των απομειώσεων περιουσιακών στοιχείων της Ε.Ε. Η εταιρεία έχει μηνύσει την Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να καταργήσει την εισφορά, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες υπερέβησαν τη νόμιμη εξουσία τους επιβάλλοντάς την.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

ΔΝΤ: Μια σειρά χώρες επαναξιολογούν την εξάρτησή τους από το δολάριο

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Amazon: Επένδυση 9 δισ. στη Σιγκαπούρη για επέκταση των υπηρεσιών cloud

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα