ΑΘΗΝΑ
06:22
|
06.05.2024
Εννοείται πως δεν είπε ούτε λέξη για την αύξηση των βίαιων και αιματηρών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στις κατεχόμενες παλαιστινιακές πόλεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη γνωστή σύσταση για «αποκλιμάκωση των εντάσεων» απηύθυνε σήμερα το μεσημέρι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντώντας στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Εννοείται πως δεν είπε ούτε λέξη για την αύξηση των βίαιων και αιματηρών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στις κατεχόμενες παλαιστινιακές πόλεις προτιμώντας ένα αναμάσημα παλιότερων, γνωστών θέσεων περί βημάτων «αποκλιμάκωσης» στην Δυτική Όχθη.

Εκτίμησε κατά τα άλλα την «αποφασιστικότητα» του Παλαιστίνιου Προέδρου να εργαστεί «με υπεύθυνο τρόπο στη διάρκεια μίας εποχής προκλήσεων» και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε «όποιες ενέργειες παίρνει οιαδήποτε πλευρά που κάνουν πιο δύσκολη τη λύση των δύο κρατών», συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των εποικισμών, των κατεδαφίσεων και εξώσεων, των παραβιάσεων του ιστορικού καθεστώτος των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Mr Blinken, centre, meets representatives of Palestinian civil society in Ramallah. AFP

Ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ προς την οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις εργασίες για την επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ που έκλεισε το 2018 επί Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τι απάντησαν οι Παλαιστίνιοι

Κατά πληροφορίες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος επέδωσε στον Μπλίνκεν σειρά αιτημάτων όπως τερματισμό των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στις παλαιστινιακές πόλεις, ακύρωση των πρόσφατων κυρώσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής, κ.α.

Nωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Φατάχ, Μαχμούντ Αλούφ, είχε δηλώσει πως οι Παλαιστίνιοι «δεν μπορούν πλέον να εμπιστευτούν την πολιτική των ΗΠΑ επειδή προστατεύει μόνον την κατοχή».

Το βράδυ της Δευτέρας, 30/1 ο Μπλίνκεν συναντώντας τον Νετανιάχου είχε ζητήσει από την ηγεσία Ισραηλινών και Παλαιστινίων «να κάνουν επειγόντως βήματα για αποκλιμάκωση εντάσεων», τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν για την «αποκατάσταση της αίσθησης ασφαλείας που λαχταρούν το ίδιο Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί».

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Μπλίνκεν συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συζητώντας κυρίως τις θέσεις και τις τακτικές των χωρών τους έναντι του Ιράν και την κοινή θέση τους κατά της απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη. Συναντήθηκε επίσης και με τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα