Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί που είχε στόχο αστυνομικούς στην πόλη Πεσαβάρ στο Πακιστάν. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 90, ενώ τουλάχιστον 170 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με ορισμένους να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Το τζαμί βρίσκεται σε περιοχή υψίστης ασφαλείας, πολύ κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας και την αντιτρομοκρατική μονάδα.
Οι αρχές λένε ότι δεν γνωρίζουν πώς ο βομβιστής κατάφερε να εισέλθει στην περιοχή, η οποία προστατεύεται από μια σειρά σημείων ελέγχου που επανδρώνονται από αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν δήλωσε ότι ο βομβιστής στεκόταν στην πρώτη σειρά στην αίθουσα προσευχής όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά του.
Μέχρι στιγμής, οι διασώστες εξακολουθούσαν να προσπαθούν να ανασύρουν πιστούς που ήταν θαμμένοι στα ερείπια, με έναν εκπρόσωπο της μονάδας διάσωσης να αναφέρει στο ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί για μερικές ώρες.
Εκπρόσωπος του νοσοκομείου επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι παραμένουν τραυματισμένοι. Εν τω μεταξύ, έχουν πραγματοποιηθεί κηδείες για περισσότερους από 20 αστυνομικούς, με τα φέρετρά τους ντυμένα με τη σημαία του Πακιστάν.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν και άλλοι ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση της Δευτέρας – μια από τις χειρότερες στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Η Πεσαβάρ βρίσκεται στην άκρη των εδαφών των φυλών των Παστούν, μια περιοχή βυθισμένη στη βία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η πιο ενεργή μαχητική ομάδα στην περιοχή είναι οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, αποκαλούμενοι επίσης Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), μια ομάδα ομπρέλα για σουνιτικές και σεκταριστικές ισλαμιστικές φατρίες που αντιτίθενται στην κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ.
Παρ’ όλα αυτά, το TTP αρνήθηκε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό της Δευτέρας, αν και έχει εντείνει τις επιθέσεις μετά την αποχώρησή του από μια ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση πέρυσι.
Ο βομβαρδισμός έλαβε χώρα μια ημέρα πριν φτάσει στο Ισλαμαμπάντ μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για συνομιλίες σχετικά με ένα πρόγραμμα διάσωσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει σταματήσει.
Η τελευταία επίθεση ήταν ακόμη πιο θανατηφόρα από εκείνη που ανέλαβαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν βομβάρδισαν ένα σιιτικό τέμενος, σκοτώνοντας τουλάχιστον 58 ανθρώπους.