ΑΘΗΝΑ
15:19
|
03.10.2024
Ο 52χρονος δικηγόρος είχε αντιταχθεί σθεναρά στην κρατική καταστολή στο μικροσκοπικό βασίλειο, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι απαγορευμένα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οργή και ομόθυμη καταδίκη από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνεχίζει να προκαλεί η προ ημερών δολοφονία ενός δικηγόρου και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Εσουατίνι, το μικρό βασίλειο της νοτιοανατολικής Αφρικής με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων στη Νότια Αφρική που προηγουμένως ήταν γνωστό ως Σουαζιλάνδη

Η δολοφονία του Θουλάνι Μασένκο, στις 21 Ιανουαρίου, ενώ στεκόταν στο παράθυρο του σπιτιού του, δεν έχει ακόμα εξιχνιαστεί προκαλώντας τις διαμαρτυρίες συναδέλφων του και ακτιβιστών από την Ανατολική Αφρική που ζητούν τη σύλληψη των δραστών, ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Ο 52χρονος δικηγόρος ήταν γνωστός ως υποστηρικτής των εκλογικών αλλαγών στο Εσουατίνι και το 2014 είχε φυλακιστεί για έναν χρόνο επειδή επέκρινε την έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος. Είχε αντιταχθεί σθεναρά στην κρατική καταστολή στο βασίλειο, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι απαγορευμένα και ηγήθηκε ενός συνασπισμού πολιτικών και πολιτικών δικαιωμάτων και θρησκευτικών ομάδων, που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 για να προωθήσει τον διάλογο με τον βασιλιά και να αναζητήσει μια διέξοδο από την πολιτική κρίση. Είχε επίσης μηνύσει τον βασιλιά Mswati III για την αλλαγή του ονόματος της χώρας από Σουαζιλάνδη σε Εσουατίνι, υποστηρίζοντας ότι ήταν αντισυνταγματική.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την οικογένειά του, τους δικηγόρους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους πολίτες του Εσουατίνι και ολόκληρης της περιοχής της Νότιας Αφρικής που θρηνεί για την απώλεια ενός άψογου ανθρώπου που ξεπέρασε τον εαυτό του για να προσφέρει τη γνώση και την εμπειρία του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση στη χώρα του. Γι’ αυτό, ως συνάδελφοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει τώρα να μιλήσουμε για αυτόν και να απαιτήσουμε δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών για τον θάνατό του», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

Οι ακτιβιστές θέτουν προ των ευθυνών της την κυβέρνηση του Εσουατίνι και ζητούν την άμεση απόλυση του επικεφαλής της Αστυνομίας της χώρας, υπό την εντολή του οποίου, όπως καταγγέλλουν, «αδίστακτοι αστυνομικοί δολοφονούν πολίτες.

Από την πλευρά του, το μπλοκ της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (SADC) της Νότιας Αφρικής επεσήμανε, χθες Τρίτη, την αύξηση της πολιτικής έντασης στο μικροσκοπικό βασίλειο, μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή. «Υπάρχουν συνεχείς και σποραδικές πράξεις βίας στο Βασίλειο του Εσουατίνι που υποδηλώνουν κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ναμίμπια Χάγκε Γκέινγκμπ, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας της SADC.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γεωργία απαγορεύει την LGBTQ «προπαγάνδα» σε ΜΜΕ και σχολεία

Απογειώθηκε από τη Βηρυτό το ελληνικό C130 για τον επαναπατρισμό Κυπρίων και Ελλήνων (upd)

Δήλωση ΕΕΔΑ για τις συνθήκες κράτησης στα Α.Τ. μετά τους δύο νεκρούς σε Ομόνοια και Αγ. Παντελεήμονα

Διαρροή υγραερίου στην Κερατέα-Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Λαυρίου (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα