ΑΘΗΝΑ
12:49
|
16.04.2024
Η πρώτη πρόταση, η οποία προήλθε από το δεξιό κόμμα Λαϊκή Δύναμη, απορρίφθηκε από 68 βουλευτές, ενώ ψήφισαν υπέρ 54 και υπήρξαν δύο αποχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κογκρέσο του Περού απέρριψε την Τετάρτη πρόταση για μετατόπιση των εκλογών για τον Δεκέμβριο του 2023 παρά τους σχεδόν δύο μήνες διαδηλώσεων που έχουν προκαλέσει δεκάδες νεκρούς μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο.

Οι νομοθέτες θα συνεχίσουν να συζητούν μια διαφορετική πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, βασικό αίτημα των διαδηλωτών. Αλλά το Κογκρέσο του Περού είναι βαθιά κατακερματισμένο και η επίτευξη συμφωνίας είναι δύσκολη.

Η πρώτη πρόταση, η οποία προήλθε από το δεξιό κόμμα Λαϊκή Δύναμη, απορρίφθηκε από 68 βουλευτές, ενώ ψήφισαν υπέρ 54 και υπήρξαν δύο αποχές.

«Λυπάμαι που το Κογκρέσο δεν πέτυχε την απαραίτητη συναίνεση για να προχωρήσουν οι εκλογές», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε. «Θα παρουσιάσουμε αμέσως ένα νομοσχέδιο ώστε οι Περουβιανοί να εκλέξουν δημοκρατικά τις αρχές τους το 2023».

Ο Χόρχε Μοντόγια, μέλος του Κογκρέσου και εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος Λαϊκή Ανανέωση, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Τετάρτης ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν αντισυνταγματικές και ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.

Τώρα το κόμμα του Καστίγιο, το Peru Libre, θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ψήφους για την πρότασή του, η οποία περιλαμβάνει ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για ένα νέο σύνταγμα και νέα μέλη του Κογκρέσου.

«Θέλουμε να αφήσουμε τις έδρες μας, αλλά όχι πριν κάνουμε τα πρώτα βήματα για ένα νέο σύνταγμα», δήλωσε μετά την ψηφοφορία η Μαρία Αγουέρο, βουλευτής του Peru Libre.

«Αυτό σημαίνει να ρωτάς τον κόσμο αν θέλει ή δεν θέλει ένα νέο σύνταγμα».

Απαιτείται υπερπλειοψηφία 87 ψήφων για την προώθηση της πρότασης, ενώ απαιτούνται 66 ψήφοι για να πυροδοτηθεί ένα εθνικό δημοψήφισμα.

Βίαιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο αφού το Κογκρέσο καθυστέρησε την ψηφοφορία εν μέσω εσωτερικών συγκρούσεων, οδήγησε στο θάνατο ενός διαδηλωτή και ώθησε την Μπολουάρτε να πει ότι θα υποβάλει τη δική της πρόταση εάν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία.

Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν καταλάβει αεροδρόμια και έχουν πυρπολήσει ορισμένα κτίρια, με αιτήματα όπως πρόωρες εκλογές, κλείσιμο του Κογκρέσου, παραίτηση της Μπολουάρτε και απελευθέρωση του Καστίγιο από τη φυλακή. Ο Καστίγιο βρίσκεται υπό κράτηση με την κατηγορία της εξέγερσης μετά από απόπειρα παράνομης διάλυσης του Κογκρέσου.

Το Κογκρέσο, το οποίο έχει ποσοστό αποδοχής μόλις 7% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είχε προηγουμένως συμφωνήσει να μεταφέρει τις προγραμματισμένες εκλογές του 2026 για τον Απρίλιο του 2024, αλλά αυτό δεν κατάφερε να καταπνίξει τις αναταραχές.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς το Κογκρέσο να δει αυτή την πρόταση με το αίσθημα της ευθύνης και του επείγοντος που απαιτεί η χώρα», δήλωσε η Μπολουάρτε την Τετάρτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα