ΑΘΗΝΑ
22:50
|
23.04.2024
Η Αυστρία δηλώνει πως είναι δεσμευμένη να διευκολύνει τις συνεδριάσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - Απελάσεις διπλωματών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας θα επιτρέψει σε Ρώσους διπλωμάτες και βουλευτές, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων, να εισέλθουν στη χώρα για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 23 και 24 Φεβρουαρίου.

Αν και η Πολωνία και η Μεγάλη Βρετανία απέρριψαν τα ρωσικά αιτήματα για έκδοση ταξιδιωτικής βίζας, όταν φιλοξενούσαν προηγούμενες συνεδριάσεις του ΟΑΣΕ φέτος, η Αυστρία επέλεξε να εκδόσει βίζα για τη ρωσική αντιπροσωπεία και για δημοσιογράφους από τη Ρωσία.

«Δεν είναι θέμα διακριτικής ευχέρειας, αλλά νομικής υποχρέωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην προοπτική συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνέλευση του ΟΑΣΕ αντιτάχθηκε η Ουκρανία.

Η Der Standard υπογραμμίζει ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, Πιοτρ Τολστόι, και ένα άλλο μέλος της, ο Λεονίντ Σλούτσκι, έχουν μιλήσει υπέρ της «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας ο πρώτος και υπέρ της επιβολής θανατικής ποινής σε μέλη του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ ο δεύτερος.

Στην ίδια εφημερίδα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στον ΟΑΣΕ, Γιεβγιένι Ζίμπαλιουκ, δήλωσε πως «η Ρωσία καταστρέφει τον ΟΑΣΕ εδώ και χρόνια» και πως «δεν πρέπει να ασχολούμαστε με σκέψεις για το τι είναι καλύτερο για το μέλλον του οργανισμού, αλλά πρέπει να εξηγήσουμε πώς ο ΟΑΣΕ μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν πληγεί από τη βάναυση, γενοκτονική επίθεση της Ρωσίας».

Η ουκρανική πλευρά επισημαίνει επιπλέον τον κίνδυνο του να παρευρεθούν στις 24 Φεβρουαρίου μέλη της ρωσικής αποστολής στον χορό που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το αυστριακό κόμμα FPÖ, το οποίο έχει καλές σχέσεις με το ρωσικό κυβερνητικό κόμμα, «Ενωμένη Ρωσία».

«Θα είναι ένα τεράστιο σόου προπαγάνδας, αν οι Ρώσοι χορεύουν στα αυστριακά ανάκτορα την ημέρα της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία», είπε στην Der Standard ο Ζίμπαλιουκ, με το αυστριακό υπ.Εξ να σχολιάζει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «σαφώς ακατάλληλη χρήση» της βίζας.

Όπως αναφέρει η Der Standard, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών εξηγεί πως η Αυστρία δεσμεύεται από μία συμφωνία με τον ΟΑΣΕ «να διευκολύνει» την προσέλευση των συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις του οργανισμού, κάτι που δεν ίσχυε για τις δύο προηγούμενες οικοδέσποινες, Βρετανία και Πολωνία.

Επιπλέον, η απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και οργανισμούς της Ρωσίας προβλέπει επίσης εξαιρέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εκδηλώσεις του ΟΑΣΕ.

Απελάσεις διπλωματών

Σημειώνεται, παράλληλα, πως σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του αυστριακού υπ.Εξ., η Αυστρία κήρυξε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες ως personae non gratae και τους έδωσε μία εβδομάδα για να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Πρόκειται για δύο μέλη του διπλωματικού προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας και για δύο μέλη της ρωσικής αποστολής στα γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βιένη. Οι διπλωμάτες φέρεται να ενήργησαν «με τρόπο ασυμβίβαστο με το διπλωματικό τους καθεστώς», ανέφερε το υπουργείο.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βιέννη, Ντμίτρι Λιουμπίνσκι, δήλωσε ότι οι αυστριακές αρχές δεν έχουν ακόμη εξηγήσει τι ακριβώς έκαναν οι διπλωμάτες και δεν έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένες κατηγορίες εκτός από «ασαφείς αναφορές βασιζόμενες στη γνώμη των ειδικών υπηρεσιών».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι σκοπεύει να δώσει μια «ανάλογη απάντηση», που πιθανότατα σημαίνει ότι σχεδιάζει να απελάσει ίσο αριθμό διπλωματών από την πρεσβεία της Αυστρίας στη Μόσχα.

Επιπλέον, σήμερα, ο ρωσικής καταγωγής διευθυντής του ιστότοπου Bellingcat, Χρίστο Γκρόζεφ, δήλωσε πως θα εγκαταλείψει την Βιέννη, στην οποία διαμένει επί 20 χρόνια.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή Falter με τίτλο «Ο άνθρωπος τον οποίον κυνηγούν οι δολοφόνοι του Πούτιν», ο Γκρόζεφ δήλωσε πως υποπτεύεται «ότι στην πόλη υπάρχουν περισσότεροι Ρώσοι πράκτορες, πληροφοριοδότες και συνεργοί απ’ ό,τι αστυνομικοί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα