ΑΘΗΝΑ
06:07
|
20.09.2024
Οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της Δημοκρατικής γερουσιαστή από την ισχυρή επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ της απομάκρυνσης της γερουσιαστή Ιλχάν Ομάρ, τάχθηκαν οι Ρεπουμπλικανοί από την ισχυρή επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων κατηγορώντας την για «αντισημιτισμό» λόγω παλαιότερων επικριτικών τοποθετήσεων της για το Ισραήλ. Η αποπομπή της εκλεγμένης γερουσιαστή με το κόμμα των Δημοκρατικών στη Μινεσότα των ΗΠΑ είναι ενδεικτική των εντάσεων και των παιχνιδιών εξουσίας εντός του Κογκρέσου.  

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν το ψήφισμα ως «εκδικητικό» και κάνουν λόγο για απόφαση, η οποία ελήφθη ως αντίποινα για την εκδίωξη Ρεπουμπλικανών βουλευτών από άλλες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν.

Η Ιλχάν Ομάρ είναι η τρίτη Δημοκρατική που εκδιώκεται από μια κοινοβουλευτική επιτροπή φέτος. Η πρώην πρόσφυγας από τη Σομαλία φέρεται ότι είχε κάνει πολλά επικριτικά σχόλια για το Ισραήλ μετά το 2012 – δηλώσεις που καταδικάστηκαν και από τα δύο κόμματα.

«Είμαι μουσουλμάνα, είμαι μετανάστρια και, κατά τύχη, κατάγομαι από την Αφρική», είπε η ίδια στην ομιλία της πριν από την ψηφοφορία, διερωτώμενη «αν εκπλήσσεται κανείς» που βρέθηκε στο στόχαστρο της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης.

Η απομάκρυνση ορισμένων Δημοκρατικών από κοινοβουλευτικές επιτροπές ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει ο Κέβιν Μακάρθι στην εκστρατεία του για να γίνει ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με τον Μακάρθι, οι Δημοκρατικοί ήταν εκείνοι που, όταν είχαν τη Βουλή υπό τον έλεγχό τους, έθεσαν νέους «κανόνες» αφού εκδίωξαν τους αμφιλεγόμενους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν και Πολ Γκόσαρ από ορισμένες επιτροπές. Τους κατηγορούσαν ότι υποκίνησαν τους υποστηρικτές τους σε πράξεις βίας εναντίον των πολιτικών αντιπάλων τους.

Η Ιλχάν Ομάρ, η μία από τις δύο μουσουλμάνες στο Κογκρέσο, είχε ζητήσει συγγνώμη το 2019, όταν άφησε να εννοηθεί ότι οι Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν το Ισραήλ επειδή λαμβάνουν δωρεές από ένα φιλοϊσραηλινό λόμπι. Πέντε χρόνια νωρίτερα, προτού να εκλεγεί στο Κογκρέσο, είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ «αποκοίμισε τον κόσμο» και ζήτησε να ανοίξουν όλοι τα μάτια τους και να δουν τα «κακουργήματα» που διαπράττει αυτός ο σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, ο Χακίμ Τζέφρις, είπε ότι για τις δηλώσεις της Ιλχάν Ομάρ είχαν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα πειθαρχικά μέτρα και ότι η σημερινή εκδίωξή της έγινε για λόγους «πολιτικής εκδίκησης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα