ΑΘΗΝΑ
09:45
|
16.04.2024
Η αυτοκαταστροφική της διαδρομή ως αντικαθρέφτισμα μιας ολόκληρης κοινωνίας τοποθέτησε την Κατερίνα Γώγου κορυφαία του Χορού στην «Αγία Τριάδα των Εξαρχείων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τα συνεχόμενα Sold out σε Αθήνα και Κρήτη, η παράσταση «Κατερίνα Γώγου: Το γαμώτο που δεν έζησα» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό κοινό της Αθήνας στην σεζόν 2021-2022, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο ΘΕΑΤΡΟ 2510.  

Στο έργο του Ανδρέα Ζαφείρη, βασισμένο στη ζωή και το έργο, αλλά και την πυκνή, σε ιστορικό χρόνο, περίοδο που έζησε η πιο σημαντική δημιουργός της νεοελληνικής λογοτεχνίας, πρωταγωνιστούν τρεις σπουδαίοι ηθοποιοί: η Έλενα Αϊβαλιώτου, η Χαρά Νικολάου και ο Χάρης Γεωργιάδης, μετατρέποντας, μοναδικά, τον εύθραυστο ψυχισμό της Γώγου σε μια θεατρική εικόνα-ξυράφι, βγαλμένη από τους πίνακες του Ιερώνυμου Μπος, τα φτερά του Αντουάν ντε Σέντ Εξυπερύ, και τις σελίδες του Αντονέν Αρτώ.

Η άγρια μοναδικότητα των στίχων της, η εκπληκτική της ενσυναίσθηση για τη σύγχρονη ζωή στο αστικό τοπίο, η έμπρακτη αγάπη της για το διαφορετικό, το περιθώριο, τους κολασμένους, η αυτοκαταστροφική της διαδρομή ως αντικαθρέφτισμα μιας ολόκληρης κοινωνίας τοποθέτησαν την Κατερίνα Γώγου κορυφαία του Χορού στην «Αγία Τριάδα των Εξαρχείων», (Σιδηρόπουλος, Άσιμος, Γώγου) αλλά και ισότιμη των Ελύτη, Ρίτσου και Σεφέρη σε αναγνωσιμότητα.

Όπως έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή του ο Ανδρέας Ζαφείρης «η Κατερίνα Γώγου συγκεντρώνει όλα εκείνα τα Αριστοτέλεια χαρακτηριστικά που μας επιτρέπει να την ονομάσουμε ένα τραγικό, με αυτή την έννοια την Αριστοτέλεια, πρόσωπο» προσθέτοντας ότι πέρα από την προσωπικότητά και το έργο της μπορεί να χρησιμοποιηθεί «σαν όχημα» για να διατρέξει κανείς τις πέντε σημαντικές δεκαετίες της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας, που έζησε.

«Η περίοδος 1940 – 1995, η περίοδος που ζει η Κατερίνα Γώγου, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους με μια τρομερή συμπύκνωση ιστορικού χρόνου. Και όταν λέμε ιστορικού χρόνου εννοούμε σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό. Αυτή την συμπύκνωση, αυτή την διαδρομή, μπορούμε να την κάνουμε μέσω της Κατερίνας, γιατί η Κατερίνα, είναι ένας υπερευαίσθητος δέκτης και πομπός ταυτόχρονα, όλων αυτών των περιστατικών που συγκλονίζουν αυτές τις δεκαετίες. Είναι ένας καθρέφτης που τις αντανακλά και ταυτόχρονα ένας προβολέας που τις φωτίζει, και σε κάποιες περιπτώσεις τις μεγεθύνει κιόλας, επιτρέποντάς μας να παρατηρήσουμε, να δούμε λεπτομέρειες, μικρά σημεία, τα οποία, πιθανά πλέον να έχουν σκεπαστεί από την ομίχλη του χρόνου», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Χώρος 2510 είναι ένας Συνεργατικός χώρος στον τομέα του πολιτισμού στον οποίον συν-εργάζονται πάνω από 40 άνθρωποι σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα της Τέχνης και του Πολιτισμού, με στόχο μια εναλλακτική πρόταση στον χώρο του πολιτισμού, που οργανώνεται από τα κάτω για τους από κάτω.

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο: 19.00 
ΘΕΑΤΡΟ 2510: Θεμιστοκλέους 52, Εξάρχεια
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Φοιτητικό – Ανέργων – ΑΜΕΑ 5€
Κρατήσεις θέσεων: 6975535197, 6974150386, 6942962965

Πληροφορίες Παράστασης:
Παίζουν οι: Έλενα Αϊβαλιώτου, Χαρά Νικολάου, Χάρης Γεωργιάδης 
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Ανδρέας Ζαφείρης 
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Μηναδάκης (QuickFilm), kimionismarkos, Ισμήνη Κιμιωνή 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Guardian: «Ελιτίστικο» το σχέδιο της Ελλάδας για πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη

Ανησυχεί για τη δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα ο Ίλον Μασκ

Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά τον Γιάννη Φέρτη με ένα συγκινητικό βίντεο

Αστυγραφίες στην Οθόνη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα