ΑΘΗΝΑ
01:36
|
29.09.2024
Η συμφωνία υπογράφηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βηρυτό  με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TotalEnergies Πατρίκ Πουαγιάν να δηλώνει έτοιμος για δράση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία κοινοπραξίας για έναρξη ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ του Λιβάνου υπέγραψαν οι πολυεθνικές εταιρίες ενέργειας TotalEnergies (γαλλική), QatarEnergy (καταριανή) και Eni (ιταλική).

Η συμφωνία υπογράφηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βηρυτό  με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής TotalEnergies  Πατρίκ Πουαγιάν να δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει στις αρχές τρέχοντος μηνός τις ετοιμασίες ώστε να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η συμφωνία προβλέπει πως η  QatarEnergy  θα αναλάβει το 30% των οικοπέδων 4 και 9 και η TotalEnergies και Eni θα αναλάβουν εκάστη το 35% των ίδιων οικοπέδων.

Ο Λιβανέζος υπουργός Ενέργειας Ουάλιντ Φαγιάντ δήλωσε ότι η υπογραφή των συμφωνιών ερευνών, γεωτρήσεων και παραγωγής αντανακλά την «συνέχιση της εμπιστοσύνης στον Λίβανο παρά τις αντιξοότητες».

Πρόσθεσε πως ο Λίβανος επιδιώκει «μακροπρόθεσμη συνεργασία που θα τον βοηθήσει να πετύχει στρατηγικούς στόχους, οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ώστε να καλυφθούν οι εγχώριες ενεργειακές ανάγκες».

Ο Καταριανός υπουργός Ενέργειας που ήταν παρών στην υπογραφή της συμφωνίας κοινοπραξίας εξέφρασε  την υποστήριξη της χώρας του για «ένα καλύτερο μέλλον του Λιβάνου και του λαού του».

Από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι εκτίμησε πως η έναρξη γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ΑΟΖ του Λιβάνου συνιστά μία «μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα» και πως από γεωλογική άποψη είναι «αισιόδοξος και θετικός» για τον εντοπισμό κοιτάσματος στο οικόπεδο 9 του Λιβάνου.

QatarEnergy Lübnan sularında petrol ve gaz üretecek

Το 2017 η κοινοπραξία για έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στην ΑΟΖ του Λιβάνου (όταν δεν είχε ακόμη λυθεί η διαφορά με το Ισραήλ σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη καθώς η σχετική συμφωνία υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2022) η κοινοπραξία που είχε συσταθεί είχε φτιαχτεί από τις εταιρίες TotalEnergies, Eni και τη ρωσιή Novatek, η οποία σήμερα αντικαταστάθηκε από την καταριανή κρατική εταιρία πετρελαίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα