Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σήμερα σε συμφωνία για τo πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή της στο Twitter.
Αντιπρόσωποι των «27» ενέκριναν το πλαφόν, το οποίο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται σε αυτήν την ανάρτηση εξ ονόματος των χωρών μελών της Ε.Ε. Πρόκειται για μια «σημαντική συμφωνία που εντάσσεται στη συνεχιζόμενη απάντηση της Ε.Ε. και των εταίρων της στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η τιμή που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ και τα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλότερης ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ.
Παράλληλα, η Ε.Ε. θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο.
Η πρόταση είναι τα πλαφόν να τεθούν σε ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου.
Τα πλαφόν, μαζί με την απαγόρευση της Ε.Ε. στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των χωρών της G7, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Και τα δύο πλαφόν λειτουργούν απαγορεύοντας στις δυτικές ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες να ασφαλίζουν ή να μεταφέρουν φορτία ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών, εκτός και αν αυτά αγοράστηκαν στην τιμή του πλαφόν ή χαμηλότερα από αυτό.
Το ανώτατο όριο τιμών «εφευρέθηκε από γραφειοκράτες με πτυχία οικονομικών. Κανείς από αυτούς δεν καταλαβαίνει πραγματικά τις αγορές πετρελαίου», δήλωσε στο αμερικανικό CNBC ο Πολ Σάνκεϊ, πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της Sankey Research.
«Ήταν μια αποτυχία. Έχει αποτύχει εντελώς», τόνισε. Σύμφωνα με τον Σάνκεϊ, οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου δεν έχουν διαταραχθεί σημαντικά και οι Ρώσοι «διατήρησαν τις εξαγωγές σε υψηλά επίπεδα».
«Το άκουσα από μια εξαιρετική πηγή ότι οι Σαουδάραβες ρωτούσαν γύρω από το πώς γίνεται να ρέει ακόμα το ρωσικό πετρέλαιο», είπε.
«Αυτό θέτει το ερώτημα τι θα συμβεί με τις κυρώσεις που επιβάλλονται στα προϊόντα, γιατί απλά δεν φαίνεται να λειτουργεί». Η ιδρύτρια της εταιρείας αναλύσεων Vanda Insights, Βαντάνα Χάρι, είπε επίσης στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι είναι σκεπτική σχετικά με τους επερχόμενους περιορισμούς στα ρωσικά προϊόντα διύλισης πετρελαίου, σημειώνοντας ότι «το ανώτατο όριο της τιμής του αργού ήταν αρκετά ασήμαντο».
«Πιστεύω ότι τα ανώτατα όρια ραφιναρισμένων προϊόντων που σχεδιάζουν – περίπου 100 $ [ανά βαρέλι] για ντίζελ και καθαρά προϊόντα και ίσως περίπου 45 δολάρια για βρώμικα καύσιμα όπως το μαζούτ – πιθανότατα θα είναι επίσης ασήμαντα», εξήγησε η αναλύτρια.
Σύμφωνα με την Χάρι, το ρωσικό πετρέλαιο θα βρει το δρόμο του στις αγορές που «ακόμα το υποδέχονται», όπως η Κίνα και η Ινδία. «Η Κίνα και η Ινδία επωφελήθηκαν πολύ πέρυσι από τις πολύ μειωμένες τιμές του ρωσικού αργού και το ίδιο θα συμβεί με τα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα», προέβλεψε η Χάρι, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε ίσως να είναι πιο περίπλοκο για τη Μόσχα να βρει αγορές για τα ραφιναρισμένα προϊόντα.