ΑΘΗΝΑ
01:09
|
25.04.2024
Ο ισπανικής καταγωγής σχεδιαστής μόδας Πάκο Ραμπάν πέθανε σε ηλικία 88 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισπανικής καταγωγής σχεδιαστής μόδας Πάκο Ραμπάν πέθανε σε ηλικία 88 ετών στη γαλλική πόλη Πορστάλ, όπου ζούσε. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον ισπανικό όμιλο Puig, ο οποίος ελέγχει τον οίκο μόδας Paco Rabanne και την επιχείρηση αρωμάτων που φέρει το όνομά του.

Σε μια δήλωση, ο πρόεδρος της Puig Χοσέ Μανουέλ Αλμπέσα είπε ότι ο Ραμπάν «σημάδεψε γενιές με το ριζοσπαστικό όραμά του για τη μόδα και η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζήσει».

Ο Ραμπάν, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Φρανσίσκο Ραμπανέντα ι Κουέρβο, ήταν περισσότερο γνωστός για τα εκκεντρικά φουτουριστικά σχέδια, για τα οποία χρησιμοποιούσε υλικά όπως πλαστικό, μέταλλο και χαρτί και τα οποία ταύτισαν με τη «διαστημική» αισθητική, το Space Glam της δεκαετίας του 1960.

How Paco Rabanne's Life Story and Archival '60s Designs Reflect Our Times |  Vogue

Η πρώτη του συλλογή με πλαστικά παρουσιάστηκε το 1966 και είχε τον τίτλο «12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials». Ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει τις μοντέρνες Παριζιάνες να φωνάζουν για φορέματα από πλαστικό και μέταλλο; Ποιος άλλος εκτός από τον Πάκο Ραμπάν θα μπορούσε να φανταστεί ένα άρωμα με το όνομα “Calandre” – η λέξη σημαίνει “γρίλια αυτοκινήτου”, ξέρετε – και να το μετατρέψει σε σύμβολο της σύγχρονης θηλυκότητας;» δήλωσε ο Αλμπέσα.

Γεννημένος το 1934, ο Ραμπάν ήταν γιος συνταγματάρχη του στρατού των Δημοκρατικών, που πυροβολήθηκε από τα στρατεύματα των Φρανκιστών κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Η μητέρα του ήταν επικεφαλής μοδίστρα στον πρώτο οίκο μόδας του Κριστομπάλ Μπαλεντσιάγκα στη χώρα των Βάσκων. Η οικογένεια αργότερα μετακόμισε στο Παρίσι, όπου ο Ραμπάν σπούδασε αρχιτεκτονική και άρχισε να δημιουργεί σκίτσα για τον Ντιόρ και τον Ζιβανσί.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Ραμπάν έντυσε σταρς από την Όντρεϊ Χέπμπορν μέχρι τη Λέιντι Γκάγκα. Αποσύρθηκε το 1999 και έκτοτε είχε σπάνια εμφανιστεί δημόσια.

Η αιτία του θανάτου του Ραμπάν δεν επιβεβαιώθηκε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα