ΑΘΗΝΑ
16:21
|
07.05.2024
Οι δηλώσεις του Σοϊλού ήρθαν μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να κλείσουν προσωρινά τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζέφρι Φλέικ, ότι προσπαθεί να «μπερδέψει» τους ανθρώπους στη χώρα που τον φιλοξενεί και τον κάλεσε να πάρει τα «βρώμικα χέρια» του μακριά από την Τουρκία.

«Σας το λέω πολύ καθαρά, πάρτε τα βρώμικα χέρια σας από την Τουρκία. Ξέρω ξεκάθαρα τι έχετε κάνει, ποια βήματα έχετε κάνει και πώς θέλετε να μπερδέψετε την Τουρκία», είπε ο υπουργός σε ομιλία του την Παρασκευή.

Μιλώντας σήμερα σε μια εκδήλωση της Διοίκησης Μετανάστευσης στην Αττάλεια, ο Σοϊλού είπε:

«Δυστυχώς κάθε Αμερικανός πρεσβευτής που έχει διοριστεί στην Τουρκία έχει απορροφηθεί στο να προσπαθεί να βρει “πώς μπορώ να κάνω πραξικόπημα στην Τουρκία”. Αυτό είναι πολύ ατυχές για την Τουρκία. Κάθε Αμερικανός πρεσβευτής προσπαθεί να σκεφτεί, “τι μπορώ να κάνω για να προκαλέσω κακό στην Τουρκία, ώστε οι πατεράδες μου να με εκτιμήσουν”. Αυτό είναι το πρωταρχικό τους μέλημα».

«Αυτοί [οι Αμερικανοί πρεσβευτές] καλούν άλλους πρεσβευτές και προσπαθούν να τους ψιθυρίσουν στο αυτί συμβουλές. Κάνουν το ίδιο και στην Ευρώπη. Η Ευρώπη κατευθύνεται από τις αμερικανικές πρεσβείες. Μην ανησυχείτε, οι Ευρωπαίοι δεν θα προσβληθούν, ξέρουν την αλήθεια. Οι Αμερικανοί πρεσβευτές κάθονται και σχεδιάζουν τα πάντα, νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να ορίσουν και την Τουρκία, αλλά ένας άνθρωπος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τους χάλασε το παιχνίδι».

Οι δηλώσεις του Σοϊλού ήρθαν μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να κλείσουν προσωρινά τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη για «λόγους ασφαλείας». Πολλά κράτη συμβούλεψαν επίσης τους πολίτες τους να αποφεύγουν τουριστικά θέρετρα στην Τουρκία, επικαλούμενα τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι οι εμπλεκόμενες χώρες δεν διαβίβασαν στην Άγκυρα κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί το κλείσιμο των προξενείων.

Ο Τσαβούσογλου περιέγραψε την κίνηση ως «σκόπιμη» και πιθανώς αποσκοπούσα στο να φέρει την κυβέρνηση σε «δύσκολη κατάσταση» πριν από τις επερχόμενες γενικές εκλογές.

Ο Σοϊλού χθες δήλωσε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις στην πραγματικότητα ασκούν «ψυχολογικό πόλεμο» ενάντια στα τουρκικά σχέδια για την τόνωση του τουρισμού στη χώρα.

Η σημερινή εκδήλωση στην Αττάλεια, κατά την οποία ο υπουργός Εσωτερικών κατακεραύνωσε τον πρέσβη των ΗΠΑ, είχε ως αντικείμενο το μεταναστευτικό.

Στην ομιλία του, ο Σοϊλού κατηγόρησε τη Δύση πως επιδεινώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άγκυρα λόγω της μαζικής μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ανησυχία του για την αστάθεια στα γειτονικά κράτη του Ιράκ και της Συρίας, όπου «η κρατική εξουσία έχει εξαφανιστεί εντελώς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος της Κούβας επισκέπτεται τη Ρωσία

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα